Alte știri

O fetiță din Italia face școală online de pe munte, din mijlocul caprelor. „Ești norocoasă”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pandemia a dus la închiderea școlilor în țări de pe tot globul, iar copiii sunt printre cei care au fost cei mai afectați, fizic și psihic, de restricții și de statul acasă.

O fetiță de clasa a IV-a din nordul Italiei, însă, ar putea avea cea mai frumoasă priveliște la orele pe care le face online. E însoțită de câteva sute de capre, un căluț și mult aer curat.

Profesoara: “E o zi însorită? Ești norocoasă, noi toți suntem închiși în casele sau în apartamentele noastre”.

Ea este Fiammetta, o fetiță de 10 ani din localitatea Caldes, din nordul Italiei. În fiecare zi de școală, urcă un deal din apropiere și se instalează aici pentru a participa la cursuri online.

Spre deosebire de ceilalți colegi ai ei, însă, fetița e în mijlocul naturii și are o companie minunată: 350 de capre și iezi, pe care le crește tatăl ei.

Fetița: ”Acum vin caprele. Ăsta e doar începutul”.

Fetița spune însă că nu e deranjată de prezența animalelor.

Fiammetta Melis, elevă clasa a IV-a: ”Da, mă pot concentra și, uneori, când avem o pauză, le arăt colegilor mei și profesorilor caprele și iezii. Mișc laptopul ca să vadă toată zona, pentru că toți sunt de la oraș. Uite-l, se duce să mănânce acum”.

Fiammetta este într-adevăr încântată de animale și și-a dorit ca școlile să se închidă ca să petreacă mai mult timp alături de capre, dar spune că înțelege importanța mersului la școală.

Fiammetta Melis: ”Poți să închizi școlile pentru puțin timp, dar nu ca în 2020, atunci a durat prea mult și suntem în urmă cu multe lucruri pe care ar fi trebuit să le facem. Acum recuperăm, din fericire, dar am pierdut mult timp din cauza pandemiei de COVID”.

Pentru fiica unui crescător de capre, viața nu este deloc una ușoară. Copila se trezește în fiecare dimineață la 4 și jumătate, pentru a-l ajuta pe tatăl ei să îngrijească animalele.

Massimiliano Melis, tatăl fetei: ”Se gândește întotdeauna la capre. Chiar și când mergea la școală, mă suna acasă să mă întrebe dacă a fătat vreuna, dacă avem iezi noi. Eram la fel ca ea când eram copil, sincer să fiu”.

Fiammetta: ”Nu vreau să înțepenesc într-un birou toată ziua”

Povestea fetiței a atras atenția autorităților, care i-au adus un laptop nou și un router, ca să poată participa la orele online în cele mai bune condiții.

Antonio Maini, primar Caldes: ”Oamenii de la munte știu cum să se adapteze la situații diferite și asta e ceea ce au făcut în acest caz”.

Cât despre fetița de 10 ani, ea știe deja ce vrea să facă atunci când va crește mare.

Fiammetta Melis: ”Nu vreau să înțepenesc într-un birou toată ziua, e mai plăcut să fiu afară, în aer liber. Mi-ar plăcea să fiu pădurar, să am un cal, în felul acesta mă pot bucura de pasiunea pentru cai. Pot să vin să vizitez caprele, va fi un cioban aici sau tatăl meu, dacă se va mai ocupa de asta”.

În funcţie de regiuni şi de gradul de răspândire a coronavirusului, unele dintre şcolile italiene şi-au deschis deja porţile, încă de marți.

Fiammetta va mai rămâne însă acasă o perioadă, pentru că regiunea Trentino este încă în zona roşie. Guvernul italian ia în calcul redeschiderea tuturor şcolilor după vacanţa de Paşte.

Sursa: Pro TV

loading...

Comments are closed.