O firmă greacă va livra gaz natural consumatorilor din Republica Moldova

La 5 septembrie 2023, SA Energocom a desfășurat cu succes o nouă licitație de achiziție a gazelor naturale, care va spori semnificativ securitatea aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova pe parcursul iernii 2023/2024.

Licitația a fost desfășurată pentru furnizarea volumelor de gaze naturale ce depășesc 100 mcm / 1 TWh, destinate stocării, acoperind o parte semnificativă a aprovizionării pieței de gaze din Moldova în perioada de iarnă. Achiziția respectivă va fi acoperită din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a semnat un Acord de împrumut cu Guvernul Republicii Moldova.

Câștigătoare a licitației a fost desemnată DEPA Commercial S.A., depunând cea mai competitivă ofertă dintre participanți.

Directorul DEPA Commercial S.A., dl Konstantinos Xifaras, a declarat: „Rezultatul pozitiv al recentei licitații consolidează și mai mult parteneriatul deja puternic dintre cele două companii și confirmă intenția DEPA Commercial S.A. de a rămâne cel mai mare furnizor strategic al Republicii Moldova din Europa, contribuind la securitatea aprovizionării cu gaze naturale şi diversificarea surselor de aprovizionare pentru piaţa de gaze din Republica Moldova”.

„Continuăm să consolidăm relația cu DEPA Commercial S.A., relație care ajută Republica Moldova să-și sporească securitatea energetică și să-și diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice”, a spus Victor Bînzari, Directorul SA Energocom.

Public Gas Corporation of Greece A.E. (DEPA; în limba greacă: Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε.) cunoscută în mod obișnuit prin abrevierea sa greacă DEPA (ΔΕΠΑ) este compania de furnizare a gazului natural din Grecia. Sediu înregistrat al companiei este în Irakleio, Atena. Funcționează sub jurisdicția Ministerului Dezvoltării. Președintele actual este Ioannis Papadopoulos, în timp ce Konstantinos Xifaras îndeplinește funcția de CEO. În 2005, pentru a liberaliza piața gazului natural, a fost creată DESFA ca subsidiară integral deținută pentru transportul gazului natural în Grecia. Începând de atunci, DEPA vinde gaze marii consumatori și companiilor de furnizare a gazului. Gazul natural este importat prin conducte din Bulgaria și Turcia și prin gaz natural lichefiat la terminalul Revithoussa LNG.

Total
0
Shares
Total
0
Share