O nouă pandemie? Spitalele din Beijing sunt copleșite de un val de boli respiratorii în rândul copiilor

Spitalele din Beijing şi din nordul Chinei se confruntă cu o creştere a numărului de copii cu boli respiratorii, în condiţiile în care ţara intră în prima iarnă de la relaxarea controalelor stricte din timpul pandemiei de Covid-19, relatează CNN şi Reuters, surse citate de news.ro

Timpii de aşteptare pentru un consult la medic se întind pe ore întregi, sute de pacienţi stând la coadă la unele spitale pentru copii în marile oraşe din nordul Chinei, potrivit unui reportaj CNN şi presei chineze.

Un oficial de la Spitalul de Pediatrie din Beijing a declarat marţi presei de stat că media actuală de peste 7.000 de pacienţi zilnic “depăşeşte cu mult capacitatea spitalului”.

La rândul său, cel mai mare spital de pediatrie din Tianjin a bătut sâmbătă un record, primind peste 13.000 de copii la departamentele sale de ambulatoriu şi de urgenţă, potrivit unui post local de stat.

Când CNN a sunat joi pentru a se informa despre programările de la Spitalul Prieteniei din Beijing, un membru al personalului a spus că ar putea dura toată ziua pentru un consult la un medic pediatru. “În acest moment, avem o mulţime de copii aici. Cei care au făcut o programare de urgenţă ieri încă nu au putut să fie văzuţi de medic în această dimineaţă”, a spus membrul personalului.

Oficialii din domeniul sănătăţii din Beijing şi din alte oraşe importante din nordul Chinei spun că bolile sezoniere tipice, inclusiv gripa şi virusul sinciţial respirator (RSV), precum şi pneumonia cu micoplasmă – o infecţie bacteriană care provoacă de obicei o infecţie uşoară şi afectează în mod obişnuit copiii – sunt cauzele principale care au dus la această situaţie.

Creşterea numărului de cazuri în nordul Chinei vine pe fondul creşterii numărului de infecţii respiratorii sezoniere în întreaga emisferă nordică, inclusiv în Statele Unite, unde RSV se răspândeşte la niveluri “fără precedent” în rândul copiilor.

Însă situaţia din China a stârnit îngrijorare la nivel mondial, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut miercuri Chinei să furnizeze mai multe informaţii despre creşterea numărului de boli respiratorii şi a cazurilor de “pneumonii nediagnosticate la copii” citate de un raport al Programului de monitorizare a bolilor emergente (ProMED).

Cu toate acestea, după ce a discutat joi cu oficiali chinezi din domeniul sănătăţii, OMS a declarat că datele au indicat o creştere a numărului de consultaţii în ambulatoriu şi a internărilor în spital ale copiilor din cauza pneumoniei cu micoplasmă şi a bolilor sezoniere comune cauzate de RSV, adenovirus şi virusul gripal începând cu luna octombrie.

OMS spune că oficialii chinezi au raportat că actuala “creştere a numărului de boli respiratorii nu a dus la depăşirea capacităţii spitalelor”. Agenţia ONU a adăugat că autorităţile chineze i-au dat asigurări că nu au fost “detectaţi agenţi patogeni neobişnuiţi sau noi sau prezentări clinice neobişnuite”.

Nu este clar dacă a existat o creştere a bolilor respiratorii sau a cazurilor grave în rândul copiilor în comparaţie cu anii de dinaintea pandemiei, din cauza datelor publice limitate prezentate de China, menţiobnează CNN.

Experţii externi care monitorizează situaţia au remarcat, de asemenea, că nu există dovezi ale existenţei unui agent patogen nou, dar au cerut Chinei să împărtăşească mai multe informaţii cu publicul despre situaţia care se înregistrează.
Catherine Bennett, epidemiolog la Universitatea Deakin din Australia, a declarat că principala preocupare este dacă creşterea numărului de pneumonie infantilă ar indica un nou agent patogen sau noi niveluri de gravitate a bolii. “Până acum nu am auzit rapoarte despre niciuna dintre acestea”, a spus Bennett, adăugând că este important să se monitorizeze sursele de infecţie pentru a exclude astfel de preocupări.

Total
0
Shares
Total
0
Share