Actual

O nouă reuniune de consultări a avut loc între viceprim-ministrul Olga Cebotari și Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi a avut loc o nouă reuniune de consultări, în format online, între viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, și Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting.

Discuțiile purtate între cei doi oficiali s-au axat preponderent pe dinamica și pe esența dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, fiind evidențiat că în anul curent s-au desfășurat deja 2 întrevederi la nivelul reprezentanților politici și 6 ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale, inclusiv 2 în sfera transportului auto și 2 în domeniul ocrotirii sănătății, dar și specificată necesitatea deblocării activităților pe platforma Comisiei Unificate de Control întru soluționarea celor mai acute probleme din Zona de Securitate.

Viceprim-ministrul a reamintit că implementarea măsurilor de combatere eficientă a infecției cu coronavirus pe ambele maluri ale Nistrului este o prioritate în acest an și a menționat că la inițiativa părții moldovenești, împreună cu OMS, au fost organizate 2 ședințe la nivelul experților în domeniul sănătății în vederea coordonării măsurilor de organizare a imunizării împotriva COVID-19 și 3 seminare de instruire a cadrelor medicale privind utilizarea vaccinurilor și protocolul pentru gestionarea clinică a cazurilor de infecție COVID-19, iar o parte din dozele de vaccin livrate pentru Republica Moldova sunt transferate spitalelor și centrelor de sănătate din regiune.

Subiectelor din sectorul transportului auto le-a fost dedicată o atenție distinctă, fiind indicată dinamica interacțiunii între experții de profil, măsurile și eforturile întreprinse pentru a eficientiza și a asigura funcționalitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din or. Tiraspol și din or. Râbnița, evoluțiile marcate în organizarea campaniei de informare a cetățenilor din regiunea transnistreană cu privire la regulile de participare în traficul rutier internațional.

S-a reiterat și faptul că respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și restabilirea liberei circulații în/dinspre raioanele de est ale țării sunt dosare primordiale pentru Guvernul Republicii Moldova și s-a îndemnat mobilizarea eforturilor sub egida OSCE în vederea revenirii situației în albia standardelor internaționale în vigoare.

Referitor la temele din așa-numitul pachet Berlin+ s-a punctat că partea moldovenească accentuează necesitatea revenirii la situația de până la pandemie și ulterior avansarea mai departe a proceselor, cu păstrarea tuturor formatelor de dialog active, inclusiv planificarea în perioada apropiată a vizitei mediatorilor și a observatorilor în Republica Moldova și apoi organizarea unei potențiale runde a formatului de negocieri „5+2”.

La final, a fost exprimată ferma convingere că prin eforturi comune se va reuși menținerea unui dialog productiv în măsură să impulsioneze adițional procesele întru a înregistra noi progrese în negocierile privind reglementarea transnistreană.

loading...

Comments are closed.