Alte știri

O nouă șansă la viaţă: Povestea unui tânăr cu o tumoare gigant la creier, salvat la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

O familie din capitală trece în aceste momente prin cea mai grea încercare din viața lor. Un bărbat de 29 de ani, pe nume Ion, tată a doi copilași de 1 an jumate și 3 anișori, a fost diagnosticat acum 3 săptămâni cu o boală care ar întuneca viața oricui. Bărbatul a aflat că are o tumoare la creier.

Au urmat zile întregi de calvar în care mai mulți medici neurochirurgi la care s-a adresat tânăra familie, nu le-au dat decât vești proaste și i-au lipsit de speranțe că bărbatul ar mai putea reveni la viața de odinioară.

„Am mers la mai mulți medici, inclusiv ne-am consultat cu medici din România și din Rusia, care nu ne-au dat speranțe și ne-au spus să nu ne așteptăm la nimic bun,” ne-a mărturisit soția pacientului, Andreea.

Cei doi tineri, nu au lăsat mâinele în jos, și consultând diverși medici, au ajuns la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău, și anume la profesorul Grigore Zapuhlîh, care este și directorul acestei instituții medicale.

„L-am telefonat pe domnul Grigore, care ne-a primit în scurt timp la consultație. A fost unicul medic care ne-a spus că o să facă tot posibilul ca soțul meu să trăiască și să poată avea viața de odinioară. Peste o săptămână am făcut testul la COVID-19 care a ieșit negativ și am revenit la INN. Soțul a fost internat imediat și a doua zi, pe 5 mai, a avut loc intervenția chirurgicală, nu a fost o intervenție programată, l-au luat de urgență” ne-a mai spus soția.

Operația aceasta a durat aproximativ 5 ore. Ore în care o echipă întreagă de profesioniști au luptat pentru viața tânărului care era așteptat acasă de cei doi copilași ai săi. A fost cea mai memorabilă operație din ultimii ani.

Potrivit medicului curant al acestui pacient, intervenția chirurgicală a fost una de succes, iar la moment, după o săptămână, pacientul se pregătește deja pentru a fi externat.

„Domnul profesor Zapuhlîh a reușit ablația totală a tumorii.  A fost operat în mod urgent amânat. Ulterior operației, pacientul a fost transferat în reanimare, apoi a fost transferat în secție, unde a început să meargă de sine stătător chiar de a doua zi, cu regrese a slabiciunilor și a deficitului care era până la operație. La moment avem 7 zile post operatoriu, îl pregătim de externare. Nu are nici o acuză,” ne-a spus Ion Preguza, șef bloc operator și medicul său curant.

Din spusele soției pacientului, nici un medic până aici nu s-a gândit că această intervenție nu va avea consecințe, iar profesorul ce i-a operat soțul a devenit eroul familiei lor.

„Domnul profesor a reușit să scoată toată tumoarea. Nici un medic nu s-a gândit că această intervenție nu va avea consecințe, dar domnului Grigore i-a reușit. Vineri mergem acasă, ne simțim bine. Am rămas foarte mulțumiți de atitudinea primită la INN din partea întregii echipe medicale. Consider că sunt cei mai bravo iar domnul Zapuhlîh este eroul nostru care mi-a salvat soțul,” a mai adăugat soția.

Potrivit pacientului și soției sale, dorința de a-și povesti istoria a venit în urma citirii unei știri eronate apărută recent în spațiul mediatic, despre atitudinea medicilor de la INN în tratamentul unui pacient recent externat.

După cum spunea Dostoevski, viața unui singur om costă cât viața tuturor!

loading...

Comments are closed.