O parte a opoziției contestă rezultatul alegerilor și legitimitatea președintelui

Blocul politic ”Victorie”, neînregistrat oficial, a anunțat că va contesta rezultatele recentei alegeri prezidențiale și legitimitatea actualului președinte al Republicii Moldova, susținând că scrutinul a fost marcat de numeroase încălcări. Potrivit declarațiilor, liderii blocului acuză o serie de abateri electorale, printre care manipulări, intimidări și posibile cazuri de mituire.

Blocul afirmă că rezultatele alegerilor și direcția politică actuală nu reflectă voința autentică a cetățenilor și că politicile promovate până acum au adâncit crizele sociale și economice. Reprezentanții blocului susțin că referendumul și scrutinul recent arată o amplă opoziție față de parcursul actualei conduceri.

„Vom contesta rezultatul acestei campanii, care considerăm că a încălcat normele democratice și a subminat încrederea cetățenilor în instituțiile publice”, au declarat reprezentanții blocului, reiterând sprijinul pentru cei care își doresc o schimbare politică și socială.

Sâmbătă, 9 noiembrie 2024, Comisia Electorală Centrală a declarat valabile alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 și a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 3 noiembrie 2024.

Astfel, în baza proceselor-verbale și a rapoartelor birourilor electorale ale secțiilor de votare privind rezultatele numărării voturilor, precum și a proceselor-verbale cu privire la centralizarea rezultatelor votării la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, întocmite și aprobate de consiliile electorale de circumscripție, Comisia Electorală Centrală a constatat că 1 701 333 de alegători au primit buletine de vot, iar 1 701 284 de alegători au participat la votare. Din numărul total de 1 680 569 de voturi valabil exprimate, pentru concurentul electoral Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic ”Partidul Acțiune și Solidaritate” au votat 930 139 de persoane, iar pentru concurentul electoral Alexandr Stoianoglo, desemnată de Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova” – 750 430 de persoane. CEC a declarat ales concurentul electoral Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, care a obținut cel mai mare număr de voturi în turul doi de scrutin.

Membrii CEC au aprobat și Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. Acesta cuprinde o descriere exhaustivă a activităților de pregătire, organizare și desfășurare a scrutinului prezidențial.

Raportul urmează să fie prezentat Curţii Constituţionale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor Președintelui Republicii Moldova. Potrivit art. 122 din Codul electoral, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

Total
0
Shares
Total
0
Share