O școală din Ucraina trece la predare în limba română și renunță la sintagma „limba moldovenească”

Odată cu noul an școlar ce începe în septembrie, la liceul din Borisăuca din regiunea Odesa se va preda oficial în limba română, renunțându-se la programa de învățământ în „limba moldovenească”.

Conform Planului de învățământ pentru anul școlar 2023/2024 al Liceului din Borisăuca, adoptat cu unanimitate de voturi de consiliul pedagogic, instituția de învățământ trece la predare bilingvă, respectiv în limba maternă a minorității naționale și limba ucraineană, în concordanță cu noua legislație în domeniul educației școlare din Ucraina, a menționat Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

În acest caz, limba maternă s-a decis că este limba română și nu „limba moldovenească”, cum a fost până acum.

Anatol Popescu explică că la îndemnul Consiliului Național al Românilor din Ucraina, începând cu decembrie 2019 majoritatea școlilor în care mai activează clase cu predare în limba ”moldovenească” din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa au înaintat Ministerului Educației de la Kiev cereri colective, cu semnăturile părinților și ale cadrelor didactice și susținute de demersurile multianuale ale asociațiilor românești din regiunea Odesa, cerând revenirea la programa de învățământ pentru școlile cu predare în limba română, programă după care studiază școlile similare din comunitățile istorice românești din regiunile Cernăuți și Transcarpatia.

Lovindu-se de ingnoranța și sfidarea din partea autorităților ucrainene, semnatarii au înaintat cu procese de contencios administrativ împotriva ministerului ucrainean de resort, procese rămase suspendate după reorganizarea unor instanțe de judecată de la Kiev.

„Sincere felicitări pentru spiritul de neam de care ați dat dovadă, dragii și bunii mei români din Borisăuca!!! Tot respectul!!”, a scris Popescu.

Total
0
Shares
Total
0
Share