O zonă stâncoasă cu potențial turistic nu poate deveni carieră, este poziția ministrului Mediului

 

”Nu voi permite ca locațiile cu potențial turistic să fie transformate în cariere”, este reacția ministrului Mediului la intenția unei companii din Râșcani

Ministrul Mediului Sergiu Lazarencu a mers în satul Horodiște din raionul Râșcani, unde un agent economic vrea să extragă calcar dintr-o zonă stâncoasă cu potențial turistic. Primăria, consiliul local, dar și locuitorii din Horodiște nu sunt de acord ca aici să fie carieră. Chiar și așa, agentul economic vrea să înceapă să scoată calcar și să distrugă această bogăţie naturală.

Totodată, ministrul Mediului a făcut referire la faptul că documentația de extracție are abateri. ”Este foarte straniu că în 2013, Ministerul Mediului a scos la concurs această zonă pitorească pentru a fi transformată în carieră. Mai mult, am depistat că documentația are abateri de la legislație”, a menționat ministrul.

În context, ministrul a transmis un mesaj către agenții economici și toți cei care vor să extragă zăcăminte: ”Nu voi permite, ca locațiile cu potențial turistic, să fie transformate în cariere. Vom iniția la Minister toate procedurile de încetare și anularea tuturor actelor care ar permite exploatarea minieră a stâncilor din satul Horodişte, care sunt o bogăție naturală, acoperite cu recife de corali. Înțeleg foarte bine că și aspectele economice sunt importante, dar nu voi accepta ca acest lucru să se întâmple în spațiile care pot fi valorificate turistic, mai ales în situația în care țara noastră are puține locuri de genul dat, cu așa o priveliște și atractivitate.”

Acest caz, dar și cele similare, vor fi monitorizate. Locurile frumoase și pitorești din țara noastră trebuie să fie valorificate turistic, dar nu distruse și transformate în șantiere. Protejarea mediului presupune și conservarea spațiilor care sunt o atracție turistică.

Total
0
Shares
Total
0
Share