Oamenii de știință au găsit ciupearca care „mănâncă” radiația. Unde a avut loc decoperirea

Un tip de ciupercă descoperită pe pereţii unui reactor nuclear de la Cernobîl i-a uimit pe oamenii de ştiinţă prin capacitatea de a „mînca” radiaţiile.

Cercetătorii au descoperit încă din 1991 că microorganismele creşteau pe pereţii reactorului rezistînd unui mediu extrem, însă abia în urmă cu 10 ani şi-au dat seama că acestea au nişte proprietăţi speciale de blocare a radiaţiilor, care îi face foarte valoroşi în special pentru călătoriile în spaţiu, dar şi pentru a curăţa zonele contaminate.

Aceste ciuperci sînt bogate în melanină – un pigment care se găseşte şi la nivelul pielii. În special persoanele cu pielea închisă la culoare au acest pigment în cantitate mare – acesta absoarbe lumina şi blochează într-o anumită măsură razele ultraviolete. Însă fungii de pe pereţii reactorului nuclear de la Cernobîl nu doar că pot absorbi radiaţiile, ci le pot converti într-un fel de energie chimică.

Într-un studiu din 2008, Ekaterina Dadachova, de la Colegiul de medicină Albert Einstein din New York, a arătat că fungii atraşi de radiaţii s-au format şi în alte circumstanţe în care mediul a devenit unul extrem.

„Spori extrem de bogaţi în melanină au fost descoperiţi în volum mare în depozite din Cretacicul timpuriu – perioadă în care multe specii de plante şi animale au dispărut. De asemenea, aceasta coincide cu traversarea de către Pămînt a unui cîmp magnetic zero care a avut drept consecinţă pierderea scutului de protecţie împotriva radiaţiei cosmice”, se arată în introducerea studiului.

Potrivit Popular Mechanics, oamenii de ştiinţă au ştiut de existenţa unor asemenea ciuperci şi a altor organisme rezistente la radiaţii încă din 2017. Tipul descoperit la Cernobîl „poate descompune material radioactiv precum grafitul lichid rămas pe pereţii reactorului”, se arată într-un studiu publicat în Nature în 2017.

Fungii cresc în unele dintre cele mai radioactive locuri. Oamenii de ştiinţă sînt de părere că mecanismul prin care aceştia procesează radiaţiile poate fi utilizat pentru fabricarea unor substanţe care să blocheze radiaţiile dar şi să le transforme în surse de energie regenerabilă.

Biotehnologii de la NASA îşi propun să testeze aceşti fungi pentru a vedea cum rezistă în spaţiu şi care este puterea lor în aceste medii. Există mai multe microorganisme rezistente la radiaţii, între care şi bacterii, însă specii diferite au mecanisme specifice de a tolera un nivel ridicat de radiaţii, rezultînd în metabolizanţi cu proprietăţi specifice.

Citește și: Samsung S20: Caracteristicile și inovațiile noului smartphone

Total
0
Shares
Total
0
Share