Oamenii de știință susțin că, de fapt, o anumită doză de radiație este bună pentru oameni

O expunere relativ ridicată la radiație de fond ar putea chiar să ducă la vieți mai sănătoase, potrivit unui nou studiu al oamenilor de știință de la Universitatea Ben-Gurion (BGU) din Israel.

Radiația de fond este un tip de radiație ionizatoare care poate proveni atât de la surse artificiale cât și de la cele naturale. Sursele naturale include radiația cosmică din spațiu și materialele radioactive în mod natural, în timp ce sursele artificiale includ orice de la radiografii medicale până la testarea armelor nucleare.

Studiul a fost publicat în jurnalul Biogerontology. Cercetătorii au analizate date despre radiația de fond începând cu anii 1960 și acoperind 3.129 de comitate din Statele Unite ale Americii. Cercetările au fost realizate cu ajutorul calculatorului de doză de radiație de la Agenția pentru Protecția Mediului din SUA.

Apoi, cercetătorii au comparat acele date cu ratele de cancer și durata de viață din SUA. Ceea ce au descoperit a fost surprinzător. Oamenii care locuiau în regiuni în care nivelurile de radiație de fond erau mai crescute, aveau rate mai scăzute de cancer pulmonar, pancreatic și rectal.

„Am arătat că durata de viață, cel mai integrator index al sănătății populației, a fost cu aproximativ 2,5 ani mai mare în cazul oamenilor care locuiau în zone cu radiație de fond crescută în comparație cu cei din zonele cu radiație de fond scăzută”, arată studiul.

„Expunerea la radiație de fond crescută prezintă efecte benefice clare asupra sănătății oamenilor”, mai spun cercetătorii.

„Decenii de teorii științifice sunt probabil infirmate de către cercetătorii remarcabili de la BGU. Aceste descoperiri ar putea chiar oferi o doză de ușurare pentru cei care locuiesc în zone din SUA cu radiație fond mai crescută”, a spus Doug Seserman, director executiv al American Associates din cadrul Universității Ben-Gurion.

Studiul nu susține că nivelurile ridicate de radiație de fond cauzează în mod direct aceste efecte benefice asupra sănătății. Mai degrabă, oamenii de știință sugerează că paradigmele actuale privind nevoia menținerii expunerii la un nivel cât mai scăzut, pentru că radiația ionizatoare este periculoasă, ar trebui puse la îndoială.

Astfel, sute de miliarde dolari sunt folosite pentru a reduce nivelurile de radiație, potrivit cercetătorilor. Nu este clar dacă aceleași efecte ar putea fi aplicate și ratelor mai ridicate de radiație de fond, potrivit Futurism.

„Este rezonabil să sugerăm că o limită a radiației există cu adevărat. Însă, aceasta este mai ridicată decât limita maximă de radiație de fond admisă în SUA”, mai arată studiul.

Sursa: Descopera.ro

Total
0
Shares
 
Total
0
Share