Luna mai din acest an fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată, marcând a 12-a lună consecutivă cu temperaturi record, susțin oamenii de știință. Luna trecută, temperatura medie la nivel mondial a fost cu 1,52°C mai mare decât media înregistrată între 1850 și 1900, înainte de industrializare, potrivit serviciului de monitorizare a climei din cadrul Uniunii Europene.
După fenomene extreme precum incendii de vegetație și cicloane tropicale, se prognozează ca la sfârșitul acestui an să avem condiții mai răcoroase, anunță Organizația Meteorologică Mondială.
Potrivit statisticilor, ultimii nouă ani au fost cei mai călduroși din istorie, în ciuda răcirii Oceanului Pacific, fenomen cunoscut drept „La Nina”, care s-a întins din 2020 până la începutul anului 2023.
Precizăm că Spania se confruntă cu un val de caniculă neobișnuit pentru această perioadă a anului, cu temperaturi care se apropie de 40 de grade Celsius. Meteorologii spun că acestea vor atinge maxime care nu s-au mai înregistrat de zeci de ani, notează Rador.
Masa de aer cald venită dinspre nordul Africii va sta persista pe peninsulă trei zile și va fi urmată, conform meteorologilor, de furtuni și ploi. Autoritățile au instituit deja planul de acțiune pentru căldură extremă. În marile orașe au fost instituite puncte de răcorire și prim ajutor.
Institutul de Meteorologie spune că este posibil ca vara aceasta să se ajungă la 50 de grade, temperatură nemaiîntâlnită din anii 50 ai secolului trecut.
În Grecia temperaturile au urcata la peste 39 de grade Celsius, cea mai ridicată valoare înregistrată la începutul lunii iunie.
Și Turcia a fost lovită de un val de caniculă, înregistrându-se temperaturi de peste 30 de grade Celsius.
Și în România, de la o lună la alta, se înregistrează noi recorduri de temperatură, iar vara se anunță fierbinte și cu fenomene extreme. Potrivit prognozei meteo, săptămâna viitoare România va fi lovită de primul val de caniculă, cu peste 35 de grade Celsius. Culturile agricole sunt în pericol din cauza secetei.