Oazu Nantoi, deputat PAS, a comentat proiectul Strategiei de Securitate Națională

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi, a făcut o declarație în legătură cu proiectul Strategiei de Securitate Națională prezentat de președinta Maia Sandu, în care a recunoscut fără menajamente Rusia și corupția drept principalele amenințări la adresa securității naționale a Republicii Moldova.

În declarația sa, Nantoi a subliniat că este pentru prima dată când într-un document oficial sunt menționate în mod direct Rusia și corupția ca surse majore de preocupare pentru securitatea națională a Moldovei. El a acuzat Kremlinul de manipulare și a afirmat că Rusia continuă să utilizeze figuri precum Igor Dodon și Ilan Șor pentru a promova interesele sale în Republica Moldova. Nantoi l-a descris pe Dodon drept un “păpușar al Kremlinului”, menționând diverse acțiuni ale acestuia, inclusiv sprijinul acordat federalizării impuse de Rusia și semnarea unui acord secret în prezența Ambasadorului Rusiei la Chișinău.

Deputatul PAS și-a exprimat îngrijorarea față de aparenta indiferență a lui Dodon față de ocuparea teritorială de către Rusia în Transnistria și a atras atenția asupra rolului său în războiul hibrid al Rusiei în Moldova. El a subliniat că consolidarea societății în jurul ideii europene și implementarea reală a prevederilor Strategiei de Securitate Națională vor duce la eșecul politicilor promovate de Dodon și vor trimite “dodonismul” în istorie.

„Pentru prima dată spunem, într-un astfel de document, lucrurilor pe nume – Rusia și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității naționale.
Deoarece este vizată Rusia, a urmat procedura standard – păpușarii de la Kremlin trag sfoara și păpușile lor, Igor Dodon și Ilan Șor, ies la rampă și se dau cu părerea! În special Igor Dodon. Cel care-i dicta lui Serghei Iaralov formula de federalizare a Republicii Moldova impusă de Kozak. Cel care-i propunea lui Plahotniuc să semneze un Acord secret (de trădare) în prezența Ambasadorului Rusiei la Chișinău. Cel care felicita marioneta rusească de la Tiraspol cu alegerea în funcția de „președinte”. Cel care nu vrea să vadă că Rusia putinistă ocupă 12% din teritoriul Republicii Moldova. Cel care fiind o sculă utilă a războiului hibrid al Rusiei în Moldova îl felicită pe Putin cu ziua de naștere, în speranța la mai multe „kulioace”.

Mă cam îngrozesc când îmi imaginez ce ar fi pățit Igor Dodon dacă s-ar fi comportat așa în Ucraina de azi. Însă, sunt lucruri care nu depind nici de Dodon, nici chiar de dementul Putin, consolidarea societății în jurul ideii europene și implementarea reală a prevederilor Strategiei de Securitate Națională o să trimită „dodonismul” la groapa istoriei”, a declarat Nantoi.

Total
0
Shares
Total
0
Share