Observând toată ziua de pe Facebook, Ala Nemerenco constată proasta gestionare a pandemiei COVID-19 în Moldova

Stâng toată ziua pe Facebook în loc să se implice în calitate de medic voluntar la Centrul COVID-19 din Chișinău sau în orice alt spital cu profil COVID-19 din țară, Ala Nemerenco, ex-ministru al Sănătății în perioadă a Guvernului Maia Sandu, sesizează o pretinsă proastă gestionare a pandemiei de coronavirus în Moldova, menționând că ar exista cel puțin 50 de greșeli în acest sens, informează Telegraph.md

Ala Nemerenco, vinovată pentru o parte din criza spitalicească: De la cine vine acuzația

”Nu m-am așteptat la altceva decât că vor fi iar învinuiți oamenii pentru rezultate proaste în gestionarea epidemiei. Numai gestionarii nu au nicio vină. Ei sunt perfecți. Au gestionat de minune. Cel mai bine în lume – asta ni s-a tot repetat de câteva ori în fiecare zi. Până lumea a obosit și a încetat să-i mai asculte”, a scris Ala Nemerenco pe pagina ei de pe Facebook.

Totuși, fosta șefă de la Sănătate nu a scris nimic despre mănușile necalitative care au fost procurate în 2019 de către omul ei de la Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate.

Potrivit Registrului de Stat al Achizițiilor publice (vezi aici), mănușile au fost procurate în temeiul procedurii de achiziție nr.19/00048 din 17.06.2019, atunci când Ala Nemerenco deținea fotoliul de ministru al Sănătății în Guvernul Maia Sandu:

”Achiziţionarea produselor de uz medical (articole parafarmaceutice) conform necesităţilor instituţiilor medico-sanitare publice (IMSP) și instituțiilor bugetare care prestează servicii medicale și sociale pentru anul 2020” – vezi aici.

Conform documentelor, guvernarea ACUM a procurat 4 999 160 de mănuși din vinil, de producție chineză, care sunt subțiri și plesnesc în timpul utilizării.

Din numărul total, 3 122 700 de mănuși au fost procurate de la Dita Est Farm SRL, o companie despre care a scris și RISE.md, și anume că era abonată la contracte cu statul în perioada Guvernului Vlad Filat. Pentru livrarea acestor mănuși necalitative, din vinil, compania Dita Est Farm SRL a încasat 951 798,96 lei – vezi aici.

Contractele de achiziție au fost semnate de către Eduard PATIC, directorul Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate, pus în funcție de aceeași Ala Nemerenco.

Amintim că, în cadrul unei ședințe la Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate din 08 august 2019, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco l-a prezentat pe noul director al Centrului, Eduard PATIC, un fost procuror.

Potrivit Ziarului de Gardă, în anul 2010, Eduard PATIC a fost sancționat de Colegiul disciplinar pentru comiterea unor abateri disciplinare, precum ar fi: absența nemotivată de la serviciu, întârzierea sau plecarea înainte de program, iar n 2012, lui Patic i-a fost aplicată o altă sancţiune disciplinară pe motiv că s-a aflat în concediu medical fără a prezenta certificatul care să confirme necesitatea concediului. Ambele sancțiuni ar fi fost anulate, însă prin intermediul instanței de judecată.

DOC // Mănușile care se rup au fost procurate de Guvernul Maia Sandu, sub egida Alei Nemerenco și a omului ei de la CAPCS

Total
0
Shares
Total
0
Share