Octavian Calmîc: Trebuie să susținem eliminarea Patentei de întreprinzător din domeniul comerțului. În Europa nu există patente

Octavian Calmîc ANRE, anre propune că tariful energiei electrice pentru RED Union Fenosa SA să fie redus cu 5%, tarifele la energia electrica, angentia nationala de reglememtare in energetica, octavian calmic pavel filip, 

Asociația Oamenilor de Afaceri, AmCham și alte organizații propun să fie făcute reforme în politicele fiscale și eliminarea patentei de întreprinzător din domeniul comerțului în Republica Moldova. Fostul ministrul el Economei, Octavian Calmîc, a venit cu un mesaj de susținere a acestor propuneri legislative din partea mediului de business.

“Situația economică și socială din țară în anii 90 a determinat statul să introducă și să reglementează patenta de întreprinzător. Această formă de activitate antreprenorială individuală reprezintă o excepție de la cadrul juridic de reglementare a businessului și o soluție intermediară pentru impozitarea persoanelor care practică anumite activități economice, inclusiv in domeniul comerțului cu bunuri și servicii.
Legislația in domeniu a fost modificată permanent fiind limitat numărul genurilor de activitate și schimbat modul de obținere a patentei. Astfel, s-au creat condiții pentru trecerea la alte forme organizatorice și juridice de activitate antreprenorială. În prezent, in RM există cca 15 mii de deținători de patentă, din care cca 7 mii patente în domeniu comerțului (anterior fiind eliberate cca 70 mii patente)”, a scris Octavian Calmîc pe facebook.

Este de notat că patentele în domeniul comerțului distorsionează competiția (regimul fiscal al deținătorilor de patentă este mult mai avantajos, decât regimul fiscal general), stimulează contrabanda (prin intermediul lor se comercializează bunurile introduse ilegal in țară sau la valoare redusă), dezvoltă evaziunea fiscală și operațiunile in cash. Mai mult ca atât, se violează drepturile consumatorilor sau a cumpărătorilor care procură bunurile si/sau serviciile (imposibilitatea aplicării legislației în domeniu și lipsa unei supravegheri adecvate).

Cele mai frecvente probleme invocate de deținătorii de patentă care se opun trecerii la alte forme de business sunt: dificultatea administrării fiscale la nivel de întreprindere (pentru patentă se aplică doar o taxă lunară fixă); obligativitatea deținerii mașinilor de casă și control; multitudinea controalelor; povara fiscală și administrativă (amenzi etc.).

“În aceste circumstanțe trebuie de susținut poziția mediului de afacere din RM exprimată activ de Asociația Oamenilor de Afaceri, AmCham etc., (membrii cărora au creat cele mai multe locuri de muncă și au o contribuție semnificativă la bugetul de stat) privind politicele fiscale in domeniu și eliminarea patentei de întreprinzător din domeniul comerțului.
Având în vedere sensibilitatea problemei din punct de vedere economic, social și politic, drept soluție alternativă poate fi eliminarea comerțului în baza de patentă în mun. Chișinău și Bălți pentru evitarea riscurilor majore sus-menționate și menținerea acestora pentru deținătorii actuali de patentă din centrele raionale și zonele rurale. Celelalte tipuri de patentă urmând a fi aplicate fără careva schimbări esențiale”, a mai notat fostul ministru al Economiei.

Acum râmâne la discreția Guvernului Sandu și a majorității Parlamentare ACUM-SPRM să ia în considerare aceste propuneri, sau să ignore problema patentelor în continuare. De menționat că în nici o țara din Europa nu există patente. 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share