Alte știri

Octavian Nicolaescu, ex-directorul Autorității Aeronautice Civile, a fost restabilit în funcție printr-o decizie a instanței de judecată

Pinterest LinkedIn Tumblr

Octavian Nicolaescu, fostul Director al Autorității Aeronautice Civile, demis la data de 15 octombrie 2019, a fost repus în funcție prin Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, cu executare imediată din 21 ianuarie 2021, informează Telegraph.md, cu referire la comunicatul de presă al AAC.

Citește și: SPPS: Numărul de bodyguarzi care o păzesc pe Maia Sandu este ”secret de stat”, iar cheltuielile pentru transport nu pot fi publicate

Anterior, Nicolaescu, a mai deținut această funcție în perioada octombrie 2018- septembrie 2019, reușind în perioada mandatului său să impulsioneze dezvoltarea aviației civile pe domeniul extern.

Începând cu octombrie 2018 (momentul numirii în funcție a lui Nicolaescu), echipa Autorității Aeronautice Civile a avut mai multe ședințe de lucru reprezentanții Comisiei Europene și autoritățile de reglementare din domeniul aviației civile din alte state UE pentru a evalua și elimina lacunele depistate în activitatea operatorilor aerieni naționali și a AAC.

În urma evaluării efectuate de către inspectorii EASA în luna Februarie 2019 pentru perioada 2017-2019 au fost depistate neconformități majore, motiv pentru care unele companii aeriene din Republica Moldova au fost incluse în lista de siguranță a UE.

În perioada de după misiune AAC a elaborat și coordonat cu reprezentanții Comisiei Europene un plan de acțiuni corective, menite să înlăture neconformitățile identificate și să permită excluderea operatorilor naționali din Lista de Siguranță a UE în aprilie 2020.

AAC a întreprins toate măsurile pentru implementare a planului de acțiuni, fapt care a fost pozitiv apreciat de reprezentanții Comisiei Europene , iar conducerea Autorității Aeronautice Civile fiind încurajată să continue același parcurs, ce ar impulsiona excluderea operatorilor naționali din Lista de Siguranță.

După demiterea lui Nicolaescu planul de acțiuni nu a mai fost implementat, operatorii naționali rămânând, cu regret, în continuare în Lista de Siguranță a UE.

De menționat, că Nicolăescu iși va continua parcursul profesional, contribuind la dezvoltarea continuă a domeniului care i-a fost încredințat să îl gestioneze și să asigure desfășurarea activării tuturor agenților aeronautici în siguranță.

Tot în acea perioadă, în premieră pentru Republica Moldova, a fost semnat acordul de colaborare cu Autoritatea Aeronautică Română, IATA, au fost demarate negocieri cu Autoritatea din Austria, precum și finalizate discuțiile pentru un nou acord cu Eurocontrol.

loading...

Comments are closed.