Ministerul Energiei din România analizează o ofertă din partea grupului energetic ungar MVM pentru achiziționarea unei participații majoritare în Eon Energie România, pe fondul temerilor legate de o posibilă influență rusă, informează telegraph.md cu referire la Financial Times.
Potrivit ministrului energiei, Sebastian Burduja, oferta ar putea fi blocată din motive de securitate, urmând exemplul Spaniei, care a oprit anterior o tranzacție similară.
„Am văzut precedent în Spania, unde o tranzacție implicând entitatea ungară a fost respinsă de un comitet similar celui din România”, a declarat Burduja pentru Financial Times. „Va trebui să luăm toate acestea în considerare pentru a ajunge la o decizie.”
Eon Energie România, care deservește aproximativ 3 milioane de clienți, deține o cotă de piață de 40% pentru gaz și 15% pentru electricitate. Grupul ungar MVM, principalul importator de gaze rusești în Ungaria, a oferit până la 200 de milioane de euro pentru o participație de 68% în Eon Energie, deși Burduja estimează valoarea reală la doar 50 de milioane de euro.
„Valoarea tranzacției va fi sub atentă examinare… și implicațiile potențiale pe piața energetică”, a spus Burduja. „[Vom] investiga mai departe, probabil cerând și o opinie din partea structurilor naționale de securitate.”
Burduja a mai adăugat: „Nu vom permite ca gazele rusești să intre în țară”, subliniind că România lucrează la exploatarea resurselor proprii de gaze naturale și la achiziții suplimentare pe piața spot.
Ungaria, prin premierul Viktor Orbán, a atras critici în trecut pentru colaborarea cu Moscova. Orbán a declarat recent pentru Financial Times, după discuțiile cu premierul român Marcel Ciolacu despre oferta MVM: „Premierul român a ridicat aceste chestiuni și a cerut… să creăm o echipă comună pentru a liniști pe toată lumea și pentru a face totul transparent.”
Un purtător de cuvânt al MVM a precizat că portofoliul regional de gaze este diversificat, iar gazul rusesc reprezintă doar 40% din total. Eon a refuzat să comenteze asupra tranzacției.