Oficial APCE: Există riscul unei crize umanitare în Republica Moldova

Numărul refugiaţilor ucraineni din Republica Moldova este în scădere, dar situaţia celor care ajung acum e mai gravă, potrivit APCE, care avertizează că există riscul unei crize umanitare, relatează Radio Moldova.

Republica Moldova şi-a atins limitele de primire a refugiaţilor, iar sosirea continuă a acestora din cauza războiului din Ucraina riscă să ducă la o criză umanitară, se arată în raportul prezentat Comitetului pentru Migraţie al Consiliului Europei.

Raportorul atrage atenţia că, şi dacă fluxul refugiatilor a scăzut, cei care sosesc acum se află într-o situaţie mai vulnerabilă şi probabil că îşi vor petrece mai mult timp pe teritoriul Republicii Moldova.
Din cei aproape 500 de mii de refugiaţi din Ucraina care au trecut graniţa, Republica Moldova găzduieşte în prezent în jur de 80 de mii de persoane. Aproximativ 90% dintre refugiaţi sunt găzduiţi de peste 10.000 de familii locale.

Raportorul pentru Republica Moldova menţionează că la punctul de trecere a frontierei de la Palanca şi la Centrul de cazare pentru refugiaţi de la „Moldexpo” a discutat cu mai multe persoane, care şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce acasă cât mai curând posibil. Oficialul APCE a mai notat că tendinţa este că puţin mai mulţi oameni se întorc în Ucraina decât vin.

Raportul a fost prezentat de Ziua Mondială a Refugiaţilor şi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Cu acest prilej, APCE împreuna cu Agenţia ONU pentru refugiaţi au atras atenţia că oricine fuge de război, conflict sau persecuţie, sau care este expus violenţei, exploatării şi abuzului, are dreptul să caute protecţie şi siguranţă.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share