OFICIAL // Câți moldoveni și-au exercitat dreptul la vot până la ora 12:00

Comisia Electorală Centrală anunță că până la ora 12.00 au votat peste 460 mii de alegători sau circa 17 % din cei așteptați azi la urne.

În secțiile de votare deschise în străinătate au votat, până la această ora peste 28 mii de alegători. Conform informațiilor deținute, la acest moment sunt operaționale toate secțiile de votare constituite în Europa și Asia, în următoarele ore urmând să se deschidă doar 16 secții de votare din Statele Unite ale Americii și Canada.

Igor Dodon merită încă un nou mandat pentru că deține o echipă puternică, experiență și un program bine pus la punct, susține Ion Ceban

La moment, sunt înregistrate aglomerații la unele secții de votare din străinătate în Regatul Belgiei, Republica Franceză, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Federală Germania, Republica Italiană, Irlanda, România.

Reamintim alegătorilor din străinătate că secțiile de votare au program de la ora locală 07:00 – 21:00, cu excepția secției de la Baku (Republica Azerbaidjan) (care se va închide la ora 18:00) și Strasbourg, Republica Franceză (care se va închide la ora 20:00).

În cele 42 secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, au votat peste 6 400 alegători.

Referitor la incidentul produs, în primele ore ale dimineții, în localitatea Varnița, raionul Anenii Noi, ținem, să comunicăm că a avut o altercație cu implicarea unor persoane din rândul localnicilor și a forței veteranilor, care au încercat să pericliteze desfășurarea procesului electoral, iar provocările au generat blocarea accesului spre o secție de votare. A fost necesară intervenția colaboratorilor organelor de drept pentru a asigura exercitarea dreptului la vot pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului.

Comisia întreprinde măsuri, în limita competenței sale, de a asigura tuturor cetățenilor Republicii Moldova dreptul la vot, inclusiv celor ce au domiciliul înregistrat în localitățile aflate în afara controlului suveran al autorităților Republicii Moldova.

În acest context, atenționăm că orice acțiune de îngrădire a libertăților și a drepturilor altor persoane este contrară legislației Republicii Moldova. Obstrucționarea dreptului la vot poate fi sancționată contravențional și penal.

CEC a fost sesizată referitor la apelul și acțiunile unei asociații obștești care ar realiza acțiuni de voluntariat pentru a ajuta persoanele în etate sau dizabilități să se deplasează la unele secții de votare din circumscripția electorală UTA Găgăuzia nr. 3. Comisia precizează și atenționează că în ziua votării este interzisă: organizarea, de către concurentul electoral sau de către alte persoane în interesul concurentului electoral, a transportului alegătorilor la secția de votare; efectuarea transportării alegătorilor la secția de votare cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul din candidați; a efectua transportul alegătorilor la secția de votare cu autobuze/autocare sau a efectua transportul alegătorilor la secția de votare de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înțelegeri cu terțe persoane, altele decât călătorul/alegătorul, cu excepția cazurilor alegătorilor cu dizabilități. Pe acest caz, CEC a sesizat Inspectoratul General de Poliție și a solicitam în regim de urgență, informații detaliate la acest caz.

IGP a comunicat Comisiei despre 2 cazuri de încălcare de către unii observatori a normelor electorale. E vorba despre două persoane acreditate din partea Asociației obștești Forța Veteranilor. În primul caz, pe podul de la Rezina, s-a încercat a stopa forțat un automobil care se deplasa în direcția secțiilor de votare din motivul presupunerii că erau 12 persoane. În al doilea caz, la Varnița, în mod intenționat, s-a blocat trecerea cetățenilor care doreau să intre într-o secție de votare.

În acest context, amintim că observatorii sunt obligați să fie imparțiali în exercitarea obligaţiilor şi să nu-şi exprime părerile personale sau preferinţele vizavi de anumiţi concurenţi electorali sau privind unele probleme ce apar în procesul alegerilor; să-şi îndeplinească obligaţiile într-o manieră corectă, să nu intervină în procesul alegerilor, în procedurile din ziua alegerilor sau în numărarea voturilor; să nu dea instrucțiuni sau să întreprindă acțiuni contrare deciziilor organelor electorale. Aceste reguli trebuie respectate de toți observatorii, indiferent de subiectul care i-a solicitat acreditarea lor: organizație obștească sau concurent electoral.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share