OFICIAL! CNPF-ul “eliberat” de PAS a majorat prețul poliței RCA

Prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă se majorează cu 355 de lei și ajunge să coste 1350 de lei, după ce Comisia Națională a Pieței Financiare a operat modificări la ajustarea formulei de calcul a primei respective, scrie jurnal.md

Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 9 august a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, iar noul tarif urmează să intre în vigoare odată cu publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.

„În cadrul ședinței din 9 august 2022, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), potrivit obiectivelor de bază și atribuțiilor conferite de legea-cadru, a aprobat o serie de decizii aferente pieței financiare nebancare, inter alia modificarea Hotărârii CNPF nr. 25/2/2019 cu privire la modul de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale a primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto. Modificările se referă la ajustarea formulei de calcul a primei de asigurare de bază, stabilită în funcție de coeficienții de rectificare și sistemul bonus-malus. Conform calculelor efectuate potrivit Metodologiei unice în baza datelor statistice aferente, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă va constitui 1350 lei, după publicarea Hotărârii CNPF în Monitorul Oficial”, se arată în comunicatul Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Prima de asigurare aferentă asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă se stabilește și se actualizează cel puțin o dată pe an de către CNPF.

Potrivit datelor CNPF pentru anul 2021, dauna medie achitată a constituit 14897 de lei, iar prima medie încasată – 854 de lei, cea din urma fiind mai mică ca prima de bază, care în prezent constituie 995 de lei.

Total
0
Shares
Total
0
Share