Alte știri

OFICIAL // Maia Sandu scapă un judecător de pedeapsa penală pentru falsul în declarații

Pinterest LinkedIn Tumblr

Maia Sandu a eliberat-o din funcția de judecător pe Zinaida Talpalaru, la cerere. Aceasta activa la Judecătoria Chișinău, iar decretul privind demisia onorabilă a fost semnat de președintele țării, pe 31 decembrie, dar publicat în Monitorul Oficial din 8 ianuarie 2021, scrie dosarmedia.md

Citește și: FOTO // Un potențial demnitar de stat s-a dat în spectacol la Palanca

Zinaida Talpalaru a apărut în vizorul presei după ce a indicat în declaraţia de avere preţuri ce nu corespund realității.

De exemplu, ea susține că autoturismul de marca Citroën C3 (fabricat în 2002), cumpărat în 2009, ar fi costat-o 12.824 de lei, iar pentru automobilul Mercedes Benz S320 (din 2002) ar fi plătit 15.115 lei, în anul 2006.

În luna decembrie 2020, Zinaida Talpalaru și-a depus cererea de demisie, argumentată prin faptul că ”atinge plafonul de vârstă”. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a acceptat-o.

Astfel, prin Hotărârea nr. 366/32 din 22 decembrie 2020, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Președintelui Republicii Moldova eliberarea judecătorului Zinaida Talpalaru din funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, în baza art. 25 alin. (1) lit. k) și art. 26 din Legea cu privire la statutul judecătorului, din data de 24 ianuarie 2021 (atingerea planului de vârstă și demisia onorabilă – n.r.).

În hotărârea CSM se menționează că, “judecătorul Zinaida Talpalaru, în perioada de activitate, s-a manifestat ca un judecător onest, responsabil, conștiincios, demonstrând, calități și aptitudini de succes, Totodată, a dat dovadă de un grad înalt de cunoștințe și competență profesională, se bucură de o reputație bună și de un respect deosebit în colectiv, se caracterizează prin politețe și respect față de justițiabili”.

Zinaida Talpalaru a activat în sistemul judecătoresc aproximativ 24 de ani. Ea a fost și președinte al Judecătoriei Economice de Circumscripție Chișinău și al Judecătoriei Comerciale de Circumscripție.

Acceptând eliberarea onorabilă din funcție, Maia Sandu a absolvit-o pe Zinaida Talpalaru de răspunderea penală pentru infracțiunea prevăzută la art.352/1 alin.(2) din Codul Penal al Republicii Moldova: falsul în declarații.

Maia Sandu a semnat decretul fără a solicita ANI și PG inițierea unei cauze pentru infracțiunea dată.

Conform articolului citat, includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale se pedepsesc cu amendă în mărime de la 400 la 600 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Menționăm că judecătorului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător.

NOTĂ: Telegraph.md a solicitat poziția Președinției la acest subiect, însă până în prezent nu am primit un răspuns oficial.

loading...

Comments are closed.