Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi remunerați în baza sistemului constituit din grade și trepte de salarizare.
În urma implementării reformei, nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de 15 trepte și nu 33 cum este în prezent, scrie hotnews.
Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţie, sănătate și asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55% – pentru cele finanțate din bugetele locale.
Anunţul despre noul sistem de salarizare a fost făcut recent de către liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotnuc, în cadrul unui briefing de presă.
„Oamenii de prea multă vreme merită și așteaptă aceste creșteri substanțiale ale salariilor, care le-au fost promise de-a lungul anilor de toți politicienii de până acum, dar, cum este deja demonstrat, Partidul Democrat, fiind unicul partid care își ţine promisiunile, a îndeplinit și această promisiune – a mărit salariile, așa cum a procedat cu proiec tele Drumuri Bune pentru Moldova, Prima Casă, Ghișeul Unic, ambulanțe pentru toate localitățile ţării, reducerea tarifelor la gaze naturale și energie electrică și multe altele”, a declarat Vlad Plahotniuc.