OFICIAL // Majoritatea parlamentară anunță temele discutate astăzi și deciziile adoptate

Reprezentanții coaliției de guvernare s-au întrunit astăzi, tradițional în ședință de lucru, la care a participat și premierul și președintele țării. Deputații au discutat despre gestionarea crizei Covid, despre măsurile întreprinse de Guvern în lupta împotriva răspândirii virusului, dar și despre ajutoarele care vor fi oferite diferitor categorii de populație.

Salariile medicilor se vor majora de câteva ori. În prima etapă, lefurile lucrătorilor medicali vor crește cu 30% de la 1 septembrie, iar ulterior, de la 1 ianuarie salariile angajaților în medicină vor fi majorate cu încă 30%. O altă majorare – de 40% – va veni în prima jumătate a anului viitor. Reprezentanții PDM și PSRM au menționat, o dată în plus, importanța lucrătorilor medicali în perioada gestionării pandemiei provocate de Coronavirus și recunoștința pe care cetățenii o au față de personalul medical.

În același timp, fracțiunile parlamentare, premierul și președintele țării au convenit că în următoarea perioadă Guvernul va veni în Parlament cu rectificări la buget, care să permită creșteri de alocații și pe alte sectoare, cum ar fi infrastructura sau mediul de afaceri.

Cât despre susținerea populației, coaliția de guvernare a decis lansarea programului Prima casă 6, în cadrul căruia angajații instituțiilor de forță vor primi compensații de 100% din valoarea locuinței, ceea ce înseamnă că dobânda va fi achitată integral de către stat pentru polițiști, militari, angajați ai CNA, SIS sau SPPS. 20 milioane de lei vor fi alocate din buget in aceste scopuri.

Fermieri vor primi și ei ajutor de la stat într-un an complicat: PD și PSRM au convenit majorarea fondul de subvenționare cu 100 milioane de lei.

Totodată, părțile au discutat și despre împrumutul de 100 milioane de euro care urmează a fi acordat de Uniunea Europeană pentru atenuarea impactului Covid-19 în țara noastră. Condițiile de acordare a banilor au fost agreate de Republica Moldova și Comisia Europeană, așa că în cel mai scurt timp, până la sfârșitul lunii iulie, banii vor ajunge în țară.

Parlamentarii PD și PSRM au solicitat Executivului măsuri sporite de protecție a cetățenilor împotriva răspândirii Coronavirusului de tip nou și o gestionare mai atentă a situației din țară, în contextul numărului de cazuri noi apărute zilnic.

Total
0
Shares
Total
0
Share