OFICIAL // Motivul pentru care a fost demis Anatol Ciubotaru, ex-directorul Spitalului Clinic Republican

Fostul director al Spitalului Clinic Republican (SCR), nu a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat, așa cum s-a scris în presa de la Chișinău.

Aceasta rezultă din referința juristului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Andrei Șveț, prezentată în instanță la judecarea cererii lui Ciubotaru care a contestat demisia. Curtea de Apel Chișinău a respins plângerea profesorului Ciubotaru, menținând argumentele aduse de reprezentantul Ministerului.

Potrivit documentului semnat de Șveț, Ciubotaru nu a anunțat Ministerul Sănătății și ANSP despre cazurile suspecte/confirmate în cazul medicilor. Mai mult, nu a întreprins măsuri de izolare a acestora, precum și nici nu i-a anunțat pe medici că sunt infectați cu COVID-19.

OFICIAL // Motivul pentru care a fost demis Anatol Ciubotaru, ex-directorul Spitalului Clinic Republican by Telegraph Moldova on Scribd

Reprezentantul MSMPS l-a mai acuzat pe fostul șef al SCR că nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat, nu a anunțat persoanele infectate, nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital sau asigurarea tratamentului.

„Reclamantul A. Ciubotaru prin inacțiunile sale a expus unui risc real lucrătorii medicali menționați, a creat în mod neîntemeiat un focar de infecție în cadrul instituției vizate, precum și a pus sub risc activitatea de acordare a asistenței medicale de către instituția medico-sanitară publică SCR, în mod special a activității medicale de combatere a infecției coronavirus”, se arată în referința juristului Șveț.

În cererea de chemare în judecată semnată de Anatol Ciubotaru se arată că acesta a organizat testarea celor șase angajați la data de 23 martie, la solicitarea lor, după ce un medic reanimatolog a acuzat febră și dureri de cap.

A doua zi, la ora 6 dimineață, Anatol Ciubotaru a primit un mesaj de la medicul de la Invitro Diagnostics, precum că patru angajați au rezultat pozitiv la Covid-19 și că a anunțat despre aceasta ANSP. Peste 13 minute, Ciubotaru a mai primit un mesaj de la medicul laboratorului privat, în care se arăta că ANSP a recomandat informarea și izolarea medicilor infectați, și că urmează să ia legătura cu directorul ANSP.

La briefingul de la ora 9 dimineața, ministra Viorica Dumbrăveanu a declarat că instituțiile statului se solidarizează cu instituțiile medico-sanitare private și a declarat că un agent economic a donat un lot de teste pentru laboratorul ANSP. Testele au fost donate de către Tudor Ceaicovschi.

La ora 13, postul de televiziune TV8 a anunțat, cu referință la surse anonime, despre infectarea celor patru medici de la SCR. La briefingul de la ora 17.20, Viorica Dumbrăveanu a declarat că aceste cazuri urmează a fi investigate, iar cei patru medici nu au fost incluși în statistica celor infectați cu coronavirus, deoarece rezultatele urmează să fie verificate de laboratorul ANSP.

La ora 19.15, premierul Ion Chicu a anunțat despre decizia de a fi schimbat directorul SCR pentru „a face față provocării în domeniul epidemiologic”. La ora 20.58 pe pagina web a Guvernului a apărut un comunicat de presă în care se arăta că Ciubotaru este destituit, iar Dumbrăveanu a fost obligată săi- găsească imediat un înlocuitor.

Anatol Ciubotaru s-a justificat că a decis să apeleze la un laborator privat pentru a obține un rezultat mai rapid și a le oferi medicilor o șansă în plus pentru recuperare.

Cristina Țărnă, fiica și avocata lui Anatol Ciubotaru, a declarat că acesta a fost demis ilegal, cu încălcare mai multor norme, inclusiv constituționale, și că vor depune o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Citește și: Ministrul Afacerilor Externe a avut o întrevedere cu Ambasadorul Chinei la Chișinău

Total
0
Shares
 
Total
0
Share