Politic

OFICIAL! Neamțul Hans Martin Sieg este consilierul Maiei Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un nou Înalt Consilier al UE, pe coordonare strategică și afaceri europene, s-a alăturat echipei Misiunii în Republica Moldova, majorând numărul total al consilierilor care activează în țară, la unsprezece, informația fiind confirmată pentru Telegraph.md de către reprezentanții Președinției.

Potrivit eu-advisers.md, Hans Martin Sieg și-a început recent activitatea în cadrul Administrației Prezidențiale (despre aceasta s-a anunțat pe surse). Înainte de a se alătura Misiunii, Sieg a ocupat funcții de conducere/lider de echipă în proiecte de dezvoltare și think tank-uri, precum și poziții de consiliere pentru Guvernele Germaniei, Elveției și Republicii Moldova (a fost consilierul lui Iurie Leancă). Hans Martin a lucrat pentru instituții precum GIZ, PNUD, OSCE; cea mai recentă funcție a sa a fost cea de Director al birourilor de țară din România și Republica Moldova al Konrad Adenauer Stiftung. Sieg este doctor în științe politice, precum și în istorie.

Sieg o va consilia pe Maia Sandu cu privire la coordonarea strategică și punerea în aplicare a priorităților de reformă, în special cu privire la politicile legate de buna guvernare și angajamentele în contextul Acordului și Agendei de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și va facilita parteneriatele internaționale. El va oferi, de asemenea, consiliere cu privire la afacerile europene și relațiile cu UE și statele sale membre.

Pe lângă domeniul coordonării strategice și al afacerilor europene, Înalții Consilieri UE acoperă domeniile de combatere a spălării banilor și recuperare a activelor, anticorupție, măsuri de consolidare a încrederii, politică vamală și fiscală (mobilizarea veniturilor interne), educație și cercetare, energie, servicii financiare, tranziție verde, justiție și procuratură, reforma administrației publice locale, inclusiv descentralizare și fuzionare voluntară.

Despre Sieg s-a scris în presa de la Chișinău, că este consilierul secret din spatele PAS și al Maiei Sandu, iar înainte de alegerile parlamentare din 2019 ar fi coordonat și activitatea PPDA. Mai mult, Fundația condusă aici de Sieg a stat și în spatele PLDM.

De suportul KAS au beneficiat în ultimii ani partide ca PLDM, PAS, PPDA, iar între 2013-2015 Sieg a activat în calitate de consilier al premierului Iurie Leancă. În perioada respectivă din Republica Moldova se fura un miliard de dolari, iar Filat se confrunta cu cea mai mare criză politică din viața sa.

Pentru prima dată Martin Sieg s-a implicat în problemele interne ale Republicii Moldova în 2010. Conform unei investigații efectuate de RISE Moldova, Iurie Leancă a apelat la banii miliardarului George Soros pentru a-și plăti câțiva consilieri. Tranzacția financiară a fost mascată de un institut german condus de Martin Sieg – Institut für Europäische Politik (Institutul de Politici Europene) împreună cu care oamenii fostului premier au organizat training-uri anticorupție. Aceștia erau Eugeniu Sturza, Valeriu Prohnițchi, Vladislav Kulminski și Liliana Vițu-Eșanu, care primeau lunar în medie un salariu de 4.200 dolari.

După căderea Guvernului Leancă, în 2015 Hans Martin Sieg, împreună cu Vladislav Kulminski și Eugeniu Sturza, a fondat Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), după care a apărut și Partidul Popular European al lui Iurie Leancă, formațiune condusă acum de către Eugeniu Sturza. În perioada 2016-2018, cetățeanul Sieg se implică activ în consilierea opoziției parlamentare și extraparlamentare, inclusiv prin facilitarea unor finanțări externe destinate „educării unei noi clase politice”.

Sieg este considerat drept unul dintre cei care au pus presiuni pe Andrei Năstase, în 2016, ca acesta să renunțe la candidatura sa în favoarea Maiei Sandu. El este și unul dintre arhitecții Blocului electoral ACUM DA-PAS, dar și a Alianței de guvernare a Blocului ACUM cu PSRM. În aprilie 2019, la o întâlnire la care au participat Mihai Popșoi și Dinu Perciun de la PAS, dar și Liviu Vovc cu Dinu Plîngău de la PPDA, cetățeanul german a instruit reprezentanții blocului ACUM asupra tacticii de comunicare cu exponenții altor partide politice și asupra următorilor pași pe care urma să-i întreprindă în vederea coabitării politice și eventualei alianțe parlamentare.

De finanțarea directă a KAS au beneficiat și actualii deputați PAS, cum ar fi Dumitru Alaiba (vezi declarația), Sergiu Litvinenco (vezi declarația), Popșoi Mihail (vezi declarația), precum și Igor Grosu – actualul președinte interimar al PAS (vezi declarația). Aceste informații sunt în declarațiile de avere și interese a deputaților PAS.

Desigur, Sieg nu este un personaj străin Maiei Sandu. Acesta se plimba liber pe holurile Guvernului și în vara anului 2019, iar din decembrie 2020 a devenit un fel se vizitator de onoare a Președinției Republicii Moldova. Potrivit surselor din interior, Sieg nu face anticameră la Maia Sandu, iar prezența lui în sediul prezidențial este simțită în fiecare zi.

loading...

Comments are closed.