Oficial polonez: NATO ar putea bombarda trupele ruse din Ucraina, dacă Putin folosește arme nucleare tactice

 

Ministrul polonez de Externe spune că, în cazul utilizării armelor nucleare tactice de către Rusia în Ucraina, „lumea va răspunde ferm” și nu exclude o intervenție militară din partea NATO. „Într-o astfel de situație, răspunsul țărilor NATO ar fi probabil cel prezentat de șeful Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite, Jake Sullivan. S-ar reduce la un răspuns convențional în Ucraina”, a explicat ministrul, potrivit presei poloneze, citate de digi24.ro

Întrebat dacă asta ar însemna intrarea forțelor NATO în Ucraina, Zbigniew Rau a declarat: „Nu poate fi exclus, dar trebuie spus și că nu ar fi o procedură necesară, pentru că se pot folosi arme convenționale, de exemplu aviația, sau lansarea de rachete adecvate, nu neapărat de pe pământ ucrainean”.

Cu câteva zile în urmă, ministrul polonez de externe declara, cu ocazia unei vizite în SUA, că răspunsul NATO față de orice folosire a armelor nucleare de către Rusia trebuie să fie unul non-nuclear, dar „devastator”.

„Din câte știm noi, Putin amenință cu folosirea armelor nucleare tactice pe teritoriul Ucrianei, nu pentru a ataca NATO, ceea ce înseamnă că NATO ar trebui să răspundă într-un mod convențional”, a spus Rau pentru NBC News.

„Dar răspunsul ar trebui să fie devastator. Și cred că acesta este mesajul clar pe care alianța NATO îl trimite Rusiei acum”, a mai spus ministrul polonez de externe.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Statelor Unite, a avertizat la finalul săptămânii trecute că orice folosire a armelor nucleare de către armata rusă va avea „consecințe catastrofice pentru Rusia” – un mesaj care a fost transmis în conversații private oficialilor ruși.

Total
0
Shares
Total
0
Share