Actual

OFICIAL // Raportul ANI pentru 9 luni ale anului 2021

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritatea Națională de Integritate a publica Raportul de activitate pentru 9 luni ale anului 2021. Potrivit datelor reactualizate, până la emiterea raportului au fost identificate 17 cazuri de confiscare a averii, ca urmare a controalelor pe avere realizate de inspectorii de integritate. Din aceste cazuri, a fost identificată o diferență substanțială între averea dobândită și veniturile realizate în sumă totală de peste 20 milioane de lei. Iar, în instanța de judecată au fost remise 11 cereri de confiscare a averii pe numele a trei deputați/ex-deputați, doi judecători, un procuror, doi funcționari cu statut special, un primar și un funcționar public.

Pe parcursul celor 9 luni ale anului curent, inspectorii de integritate au inițiat 279 de controale. În 82 de cazuri sunt verificate averile a fostului președinte a RM, nouă deputați, 13 judecători, 15 procurori, un fost Ministru, patru secretari de stat, un Ambasadori, dar și alți funcționari de demnitate publică și de stat. În 149 de cazuri au fost supuse verificărilor pentru stabilirea conflictelor de interese un judecător, un fost ministru, cinci președinți și vicepreședinți de raioane, 45 de primari, dar și alți funcționari (vezi lista integrală în Raport).

În peste 550 de situații, inspectorii de integritate au refuzat să inițieze proceduri de control, motivele invocate fiind lipsa bănuielii rezonabile, petiția nu corespundea cerințelor legale sau informațiile din investigații nu conțin careva materiale relevante pentru scoaterea în vileag a careva bunuri nedeclarate de subiectul declarării. În refuzurile inspectorilor sunt vizați actualul Președinte al Republicii Moldova, deputați, judecători, procurori, membri CSM, miniștri, secretari de stat, primari, consilieri, etc (vezi lista integrală în Raport).

Totodată, inspectorii de integritate au constatat 169 de încălcări pe regimul juridic ale averii, conflictelor de interese, incompatibilităților sau restricții. Faptele au fost comise de șapte deputați, doi judecători, cinci procurori, un secretar de stat, șapte președinți de raion, primari și consilieri (vezi lista integrala în raport).

În baza controalelor efectuate, inspectorii de integritate au constatat și încălcări ce țin de competența altor instituții de control, care au fost sesizate de ANI. Respectiv, ANI a remis în atenția Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție sau a organelor de urmărire penală circa 25 de denunțuri despre îmbogățire ilicită, fals în declarații, scheme de spălare de bani, evaziune fiscală. Doar în 13 cazuri procurorii au inițiat examinarea cauzelor (în privința unui judecător, a doi deputați și a funcționarilor publici sau cu statut special). În celelalte cazuri sesizate, procurorii au refuzat să inițieze proceduri penale, deși erau vizați înalți funcționari de stat sau persoane de demnitate publică.

Aceeași, situație înregistrăm și pe denunțurile înaintate către autoritatea fiscală. Din cele opt sesizări remise cu privire la recalcularea impozitelor și a evaziunii fiscal, instituția a reacționat doar la cinci cazuri.

loading...

Comments are closed.