Oficial rus, la întâlnirea cu deputații moldoveni: ”Rusă sprijină necondiționat integritatea teritorială a Republicii Moldova”

Federația Rusă sprijină necondiționat integritatea teritorială a Republicii Moldova și este gata să contribuie la soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. Poziția a fost exprimată de către președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, în cadrul unui întrevederi cu mai mulți deputați ai Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului „ȘOR” și PCRM.

„Rusia sprijină necondiționat unitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Suntem pentru o soluționare pașnică a problemei transnistrene și pentru reluarea dialogului politic direct între Chișinău și Tiraspol la toate nivelurile” a declarat Leonid Sluțki.

De asemenea, Sluțki a accentuat că poziția Federației Ruse în privința soluționării conflictului transnistrean a rămas neschimbată, în această privință fiind un consens larg în clasa politică din rusă.

Totodată, părțile s-au arătat îngrijorate de atitudinea și comportamentul actualei guvernări a Republicii Moldova, care, periodic, dă de înțeles că ar putea renunța la poziția de neutralitate a țării sau vorbesc despre majorarea bugetului de apărare în detrimentul problemelor sociale. Mai mult, în ultima perioadă se atestă un discurs agresiv și jignitor la adresa Autonomiei găgăuze și privesc cu scepticism misiunea de pacificatori de la Nistru. Toate astea, potrivit părții ruse, îngreunează rezolvarea conflictul transnistrean.

Președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a mai spus că Rusia este gata să se implice în identificarea unui dialog dintre Chișinău și Tiraspol.

În cadrul întâlnirii cu înaltul oficial rus s-a mai discutat despre identificarea soluțiilor asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale în această iarnă la prețuri accesibile. Cele două părți au abordat, de asemenea, și subiectul embargoului asupra produselor agricole, instituit de partea rusă la începutul lunii august, precum și despre soluțiile care pot duce la deblocarea interdicției.

Potrivit reprezentanților delegației din Republica Moldova, în condițiile în care guvernarea de la Chișinău refuză orice contact cu oficialii Federației Ruse, a fost nevoie de implicarea opoziției pentru a fi găsite soluții la problemele existente.

Din delegația Republicii Moldova care a mers la Moscova au făcut parte deputații Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, Petru Jardan, iar din partea Partidului Comuniștilor, deputatul Constantin Starîș.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share