Externe

Oficiali din guvernul rus conduceau liderii grupării „Republica Populară Donețk” care au doborât cursa MH17 în iulie 2014

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comisia unificată de anchetă în cazul doborârii cursei MH17 în iulie 2014 a publicat interceptări telefonice care demonstrează că liderii grupării „Republica Populară Donețk” au menținut contactul cu oficiali din guvernul rus pe subiectul oferirii de sprijin militar. Printre liderii rebeli se numără Aleksandr Borodai, autoproclamatul prim-ministru și acuzatul Igor Ghirkin, autoproclamatul ministru al Apărării. Aceștia au comunicat cu Serghei Aksionov, conducătorul Crimeei numit de partea rusă, și Vladislav Surkov un înalt funcționar al guvernului rus, scrie Deschide.md

Analiza recentă a mărturiilor și a altor informații a demonstrat că influența Rusiei asupra grupărilor separatiste din estul Ucrainei a depășit sprijinul militar și că relațiile dintre oficialii ruși și liderii grupărilor erau aparent mult mai strânse. Gradul de ingerință a Rusiei joacă un rol în investigarea altor persoane implicare în prăbușirea cursei MH17. Acesta este motivul pentru care Comisia Unificată de Anchetă publică un no apel către martori ca să vină cu noi depoziții.

Comisia Unificată de Anchetă ar dori mai multe informații despre cei care au dat ordine lui Borodai, acuzatului Girkin, celorlalți membri ai grupărilor separatiste și echipajului sistemului de apărare aeriană BUK în vara lui 2014. Comisia ar dori să contacteze alți martori care pot depune mărturie despre structura de comandă și rolul pe care l-ar fi putut juca oficialii guvernului rus. Astăzi, Comisia a lansat noi înregistrări de conversații interceptate.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, a spus că ancheta a fost manipulată pentru a ajunge la o concluzie prestabilită, a scris BBC.

298 de oameni erau în avionul MH17 când a fost doborât de o rachetă deasupra Donbasului, acum mai bine de cinci ani. Cei mai mulți pasageri erau olandezi, 193.

loading...

Comments are closed.