Alte știri

Oficialii americani continuă să ofere susținere Republicii Moldova pentru a diminua factorul rusesc în țara noastră

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova, Georgia și Ucraina se confruntă cu aceleași provocări, au aceleași aspirații de modernizare și apropiere de West. Salutam asocierea celor trei țări în dorința de a găsi soluții comune pe domenii de securitate și în numele prosperității cetățenilor celor trei state,  a declarat asistentul pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA Wess A.Mitchell, la întrevederea cu cei trei președinți de parlament.

”Departamentul de Stat al SUA are o poziție clară pe teme de securitate internațională. Vom găsi formula de compromis și ne vom proteja partenerii – Republica Moldova, Georgia și Ucraina. SUA se va angaja deplin și activ în regiune pe domeniul apărării”, a mai spus Wess A.Mitchell. El a încurajat Republica Moldova să adopte Strategia Națională de Apărare și să continue reformele și lupta cu corupția.

La rândul său, Andrian Candu a mulțumit SUA pentru sprijin în fața provocărilor externe, imixtiunilor din afară în politica internă și procesele electorale.

Președintele Parlamentului a menționat că formatul Asambleei inter-parlamentare, cu participarea României, statelor Baltice, a Poloniei facilitează schimbul de experiență și ajută la eliminarea lacunelor din legislație care pot fi utilizate din exterior. ”Avem obiective comune. Moldova, Georgia și Ucraina sunt campioni ai Parteneriatului Estic, vor să-și recapete integritatea teritorială, au dialog strategic cu SUA și acorduri de asociere cu Uniunea Europeană”, a spus Andrian Candu. El a solicitat suport pentru rezoluțiile din Congresul SUA pentru Moldova, dar și pentru cele trei state.

În cadrul întrevederii, Republica Moldova a fost susținută și de președintele Radei Supreme Andriy Paruby care s-a arătat indignat de felul în care a fost primită decizia Parlamentului de la Chișinău de a restricționa emisiunile de știri prin legea antipropagandă. Potrivit lui, percepțiile din capitalele occidentale sunt diferite în raport cu realitățile din cele trei țări, în timp ce este nevoie de solidaritate și înțelegere a realității dincolo de șabloane, deoarece trăim într-o regiune cu provocări atipice.

Prof. Viktoras Pranckietis, președintele Parlamentului Lituaniei a subliniat susținerea pentru cele trei țări în fața provocărilor zilnice din Est și pe parcursul european. ”Lituania a elaborat un Plan Marshall pentru Ucraina și am vrea să fie examinat, susținut și aplicat, inclusiv, față de Moldova și Georgia”, a spus Viktoras Pranckietis. De asemenea, el a insistat asupra caracterului exclusiv politic al Nord Stream 2 și s-a aliniat cererii față de SUA pentru intervenție activă în stoparea acestui proiect.

Aceeași poziție față de Nord Stream 2 a fost exprimată și de Adam Bielan, vicepreședintele Senatului Poloniei, care a anunțat că țara sa a avansat în construcția terminalelor de gaz natural lichefiat și poate asigura importuri de până la 5,5 miliarde de m3 de gaz. El a declarat, de asemenea, susținerea Moldovei, Georgiei și Ucrainei pe domeniul de securitate

Președintele Parlamentului Andrian Candu, împreună cu omologii săi din Georgia și Ucraina, efectuează, în premieră,  o vizită trilaterală în SUA, în perioada 25 iunie-1 iulie curent, pentru a cere angajament deplin și activ al Statelor Unite în regiune.

Această vizită vine după angajamentul comun de promovare a politicilor de securitate și reformelor pentru integrarea europeană a celor trei campioni ai Parteneriatului Estic, asumate la Conferința din 2 martie de la Chișinău și instituționalizate la Kiev prin crearea Asambleei interparlamentare Moldova, Ucraina, Georgia.

Wess Mitchell a preluat funcţia în octombrie 2017, de la Victoria Nuland, fiind responsabil de dosarul european.

loading...

Comments are closed.