Oficialii din Gaza afirmă că cel puțin trei spitale au fost afectate de noi atacuri israeliene

Oficialii din Gaza afirmă că Israelul a lansat, vineri, atacuri aeriene asupra sau în apropierea a cel puţin trei spitale, punând în pericol şi mai mult un sistem de sănătate sufocat de mii de victime şi persoane strămutate în urma războiului Israelului împotriva Hamas în enclava palestiniană, scrie Reuters.

”Ocupaţia israeliană a lansat atacuri simultane asupra unui număr de spitale în ultimele ore”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza Ashraf Al-Qidra pentru televiziunea Al Jazeera.

Qidra a afirmat că Israelul a vizat curtea spitalului Al Shifa, cel mai mare din Gaza City, şi că sunt victime, dar nu a oferit detalii. Israelul afirmă că Hamas şi-a ascuns centrele de comandă şi tunelurile sub Al Shifa, acuzaţii pe care Hamas le respinge.

Armata israeliană nu a comentat imediat afirmaţiile lui Qidra, pe care Reuters precizează că nu le poate verifica în mod independent. Campania care durează de o lună a Israelului pentru a elimina Hamas, în urma raidului din 7 octombrie al militanţilor asupra sudului Israelului, a făcut ca spitalele din Gaza să se chinuie să facă faţă, întrucât proviziile medicale, apa curată şi combustibilul pentru generatore se epuizează.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a afirmat că 18 dintre cele 35 de spitale din Gaza şi 40 de alte centre de sănătate nu mai funcţionează fie din cauza avariilor provocate de bombardamente, fie din lipsa combustibilului.

Presa palestiniană a publicat imagini video de vineri de la Al Shifa, a căror autenticitate nu a putut fi verificată imediat de Reuters şi care arată urmările unui atac israelian în parcare, unde palestinieni strămutaţi erau adăpostiţi şi jurnaliştii urmăreau. O baltă de sânge poate fi văzută lângă corpul unui bărbat care este aşezat pe o targă.

”Cu atacurile în desfăşurare şi luptele din apropiere (de Al Shifa), suntem foarte îngrijoraţi de bunăstarea a mii de civili de acolo, printre care mulţi copii, care caută ajutor medical şi adăpost”, a afirmat Human Rights Watch pe reţeaua de socializare X.

Qidra a afirmat că Spitalul de Pediatrie Al-Rantisi şi Spitalul de Copii Al-Nasr ”au fost martorele unei serii de atacuri şi bombardamente” vineri. El a spus că atacurile pe terenul spitalului de la Al-Rantisi au dus la incendierea unor autovehicule, acestea fiind stine parţial.

Ministrul de Externe din Indoneia a afirmat, vineri, că au avut loc explozii, în cursul nopţii, în apropiere de Spitalul Indonezian, care au avariat părţi ale acestuia, unitatea fiind situată la capătul nordic al îngustei enclave de pe coastă. Acesta nu a precizat cine este responsabil pentru explozie şi nu a raportat morţi sau răniţi.

”Indonezia condamnă încă o dată atacurile sălbatice asupra civililor şi obiectivelor civile, în special centre umanitare din Gaza”, a arătat ministerul, într-o declaraţie.

Israelul afirmă că 1.400 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise şi circa 240 luate ostatice de Hamas în atacul din 7 octombrie care a generat asaltul israelian. Israelul susţine că a pierdut 35 de soldaţi în Gaza.

Oficialii palestinieni afirmă că 10.812 locuitori din Gaza au fost ucişi până joi, circa 40% dintre ei fiind copii, în atacuri aeriene şi de artilerie. O catastrofă umanitară se desfăşoară întrucât bunurile de bază, precum hrana şi apa se epuizează, iar bombardamentele strămută oamenii din locuinţele lor.

Armata israeliană afirmă că are dovezi că Hamas foloseşte Al Shifa şi alte spitale, precum Spitalul Indonezian, pentru a-şi ascunde puncte de comandă şi intrările într-o amplă reţea de tuneluri de sub Gaza. Aceasta susţine că nu vizează civili şi a permis unor civili palestinieni răniţi să treacă în Egipt pentru a fi trataţi.

Însă avansul armatei israeliene în Gaza City, care a adus tancurile la circa 1,2 kilometri de Al Shifa, potrivit localnicilor, a ridicat întrebări despre cum va interpreta Israelul legile internaţionale privind protecţia centrelor medicale şi a oamenilor strămutaţi care se adăpostesc acolo.

Atacurile aerien mortale asupra taberelor de refugiaţi, a unui convoi medical şi în apropierea spitalelor au provocat deja certuri aprige printre unii dintre aliaţii occidentali ai Israelului în ceea ce priveşte aderarea armatei la dreptul internaţional.

Preşedintele SUA Joe Biden a afirmat, joi, într-o postare pe X, că Israelul ”are obligaţia de a distinge între terorişti şi civili şi de a respecta pe deplin dreptul internaţional”.

Casa Albă a declarat, joi, că Israelul a fost de acord cu pauze ale operaţiunilor militare în unele părţi din nordul Gazei pentru câte patru ore în fiecare zi, dar nu există semne de slăbire a luptelor.

Pauzele, care ar permite oamenilor să fugă prin două coridoare umanitate şi ar putea fi folosite pentru eliberarea ostaticilor, sunt primi paşi semnificativi, a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională John Kirby.

Însă premierul israelian Benjamin Netanyahu a sugerat că pauzele vor fi izolate şi nu există o confirmare oficială a unui plan pentru pauze recurente.

Întrebat dacă va fi o ”oprire” a luptelor, Netanyahu a declarat pentru Fox News: ”Nu. Luptele continuă împotriva duşmanului Hamas, teroriştilor Hamas, dar în unele locuri, pentru o perioadă dată de câteva ore aici şi colo, vrem să facilităm trecerea în siguranţă a civililor departe de zonele de lupte şi facem asta!.

Pe teren, în nordul Gaza, nu sunt raportate scăderi ale luptelor. Fiecare parte a relatat despre provocarea de victime celeilalte în lupte de stradă intense.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share