Oficiul Avocatul Poporului examinează acțiunile Primăriei Chișinău, dar omite faptele guvernării PAS

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, ambii numiți de PAS, sesizați de mai multe grupuri de persoane, își exprimă îngrijorarea în privința inițiativei conducerii municipiului Chișinău de a opri finanțarea claselor/grupelor cu program prelungit a instituțiilor de învățământ general și a serviciului de asistență personală și îndeamnă autoritățile responsabile să identifice soluții în scopul salvgardării drepturilor omului, inclusiv a drepturilor copilului.

Potrivit lor, această decizie, conform avocaților poporului, contravine unui cadru extins de obligații internaționale și normative naționale privind drepturile omului, inclusiv drepturile copiilor.

Pe de altă parte, avocații de stat nu au menționat nimic despre faptul că Guvernul PAS a redus alocațiile pentru domeniul educației cu 356 de milioane de lei, iar primăriile au fost impuse să reducă cheltuielile de la acest capitol din cauza situației create.

”Avocații Poporului vor continua să monitorizeze deciziile, acțiunile și inacțiunile autorităților și vor interveni, conform competenței, de fiecare dată când drepturile omului, inclusiv drepturile copilului, vor fi încălcate. În acest sens, Ombudsmanii îndeamnă administrația publică municipală Chișinău să suspende decizia privind stoparea finanțării claselor/grupelor cu program prelungit; să renunțe la inițiativa de stopare a finanțării serviciului de asistență personală; să organizeze discuții publice participative la aceste subiecte, eventual cu implicarea reprezentanților autorităților naționale și să vină cu soluții de îmbunătățire a serviciilor, dar nu de lichidare a acestora”, scrie în același comunicat.

Reprezentanții Primăriei Chișinău au răspuns că această chestiune poate fi rezolvată doar după ce Guvernul PAS va aloca banii necesari.

Total
0
Shares
Total
0
Share