Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la un ONG

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii Procuraturii Anticorupție au desfășurat percheziții într-un dosar de abuz în serviciu și escrocherie în proporții deosebit de mari în care sunt vizați factori de decizie ai unui agent economic și ai unei asociații obștești (ONG). Aceștia sunt suspectați că ar fi obținut un grant de 14 milioane de lei, în urma trucării unei licitații publice și altor ilegalități.

La baza pornirii investigațiilor a stat Raportul auditului Curții de Conturi asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Mediului, care a constatat că, în anul 2021, Fondul Ecologic Naţional (FEN) a aprobat spre finanţare proiectul investiţional „Crearea soluțiilor durabile pentru reciclarea cioburilor de sticlă”, în sumă de 14 milioane de lei, beneficiar al căruia a fost desemnată o asociație obștească, care la etapa respectivă nu deținea autorizaţie de mediu pentru gestionarea deșeurilor.

La rândul ei, factorii de decizie ai Asociației, fără a respecta principiul transparenței în organizarea procesului de achiziții publice, manifestat prin nepublicarea anunțului cu privire la licitație, ar fi favorizat un agent economic de la care a procurat diferite bunuri pentru implementarea proiectului (linie de sortare, camioane şi tomberoane). În cadrul analizei operaționale efectuate pe caz, s-a constatat că factorii de decizie din cadrul Asociației beneficiare și a agentului economic contractat sunt persoane afiliate, iar oficiile acestora se află pe aceeași adresă. Respectiv, atât membrii Asociației, cât și agentul economic contractat ar fi acționat în complicitate, urmărind un interes material comun, fapt materializat prin obținerea frauduloasă a proiectului investițional menționat.

Astfel, în vederea acumulării materialului probator, astăzi au fost efectuate percheziții la domiciliile a 3 figuranți, precum și la sediile asociației și agentului economic menționați. De la fața locului au fost ridicate telefoane mobile, documente referitoare la caz și mijloace financiare proveniența cărora nu a putut fi argumentată.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

Total
0
Shares
Total
0
Share