OIM și Marea Britanie sprijină campania pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor în Moldova

Campania „#16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor” în Republica Moldova este organizată sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor (25 noiembrie) și Ziua Internațională a drepturilor omului (10 decembrie).

Pentru al patrulea an consecutiv, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), cu sprijinul Guvernului Marii Britanii, în cadrul proiectului ”Cooperarea în domeniul violenței în bază de gen peste râul Nistru”, susține desfășurarea Campaniei „#16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor” prin organizarea unei serii de activități online și offline sub sloganul comun „#Uniți împotriva violenței față de femei și fete”.

Activitățile, implementate în parteneriat cu Centrul de dezvoltare și sprijinire a inițiativelor civile „Resonance” din Tiraspol și Universitatea de Stat din Moldova, se vor desfășura pe ambele maluri ale Nistrului și vor implica cetățenii, în majoritate tineri, cu scopul de a promova egalitatea de gen, de a combate stereotipurile de gen și de a încuraja fetele și femeile care suferă de violență să vorbească și să raporteze cazurile de violență prin implicarea cetățenilor, mai ales, tineri.

„Violența bazată pe gen amenință viețile și bunăstarea fetelor și femeilor și le împiedică să acceseze oportunități care sunt fundamentale atât pentru libertate, cât și pentru dezvoltare. Violența domestică este comisă în mare parte de bărbați împotriva femeilor. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne educăm fiii să fie mai buni decât generațiile anterioare și să cerem guvernelor noastre să ia toate măsurile posibile pentru a proteja toți cetățenii de violență”, a spus Steven Mark Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova.

„Pentru femeile și fetele strămutate din cauza unor situații de urgență majoră și a dezastrelor naturale, riscul de a deveni victime ale violenței este deosebit de mare. Pe de o parte, experiențele de violență sau amenințarea cu violența sunt factori frecvenți ai migrației. Pe de altă parte, procesul de migrație expune femeile și fetele la un risc crescut de a deveni (din nou) victime ale violenței sexuale sau ale altor forme de violență bazate pe gen. Abordarea bine coordonată între toți actorii cu îndeplinirea rolurilor lor specifice în răspunsul la aceste fenomene ajută atât la prevenirea, cât și la contracararea violenței de gen”, a comentat Lars Lonnback, șeful misiunii OIM în Republica Moldova.

„Noi organizăm de mulți ani campania „16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor” pe malul stând al râului Nistru. În fiecare an, ONG-urile specializate din regiunea transnistreană aleg un obiectiv specific asupra căruia se concentrează. De exemplu, anul trecut, Campania a fost axată pe rolul bărbaților și băieților în prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, în 2020 – pe interacțiunea dintre organizațiile non-profit și autorități în răspunsul și prevenirea răspândirii violenței domestice împotriva femeilor și fete. În acest an, nu putem ignora problema persoanelor strămutate din Ucraina vecină, deoarece majoritatea covârșitoare a acestor persoane sunt femei și sunt în mare parte expuse riscurilor diferitelor tipuri de violență”, spune Alexandru Goncear, directorul „ Centrului „Resonance”.

Campania va fi lansată pe 25 noiembrie la Conferința de presă organizată de Centrul „Resonance”.

La rândul său, Universitatea de Stat din Moldova va organiza două activități tradiționale: dezbaterea publică cu participarea tinerilor (6 decembrie, ora 17.00), și conferința „Strategii de abordare a cazurilor de violenta de gen in contextul unei crize umanitare” (7 decembrie, ora 11:00). Ambele evenimente vor avea loc la Summit Events & Conference Center, str. Tighina. 49/3, Chișinău.

După cum a menționat Valentina Bodrug-Lungu, lidera grupului de experți în cadrul proiectului OIM-UK: „Violența împiedică femeile să se manifeste pe deplin în societate, are consecințe pe termen lung și costuri ridicate pentru familii, comunități și țări. Republica Moldova și, în special tinerii trebuie să conștientizeze consecințele violenței, din acest motiv am ales să organizăm două evenimente pentru tineri – o dezbatere publică la o ceașcă de cafea și conferința „Strategii de abordare a cazurilor de violență de gen în contextul crizei umanitare” la care vor participa studenți și profesori de la Universitatea de Stat din Moldova și de la Universitatea din Tiraspol,”.

La evenimente vor fi prezenți reprezentanți ai Ministerului de Interne și ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, experți în domeniul egalității de gen, reprezentanți ai ONG-urilor de profil de pe ambele maluri ale Nistrului.

Activitățile vor putea fi urmările pe paginile de Facebook ale OIM Moldova, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, Centrul „Rezonanță” și USM.

Organizatori:

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) face parte din Sistemul Națiunilor Unite în calitate de principala organizație interguvernamentală care promovează migrația umană și ordonată în beneficiul tuturor. OIM și-a început activitatea în Republica Moldova în 2001.

Ambasada Marii Britanii a fost deschisă la Chișinău în 2002. Ambasada Marii Britanii dezvoltă și menține relații între Regatul Unit și Republica Moldova.

Centrul pentru Dezvoltarea și Sprijinul Inițiativelor Civile „Rezonance” este o organizație non-profit care activează în regiunea Transnistreană din decembrie 2005. Misiunea organizației este creșterea nivelului de implicare civică a populației și a factorilor de decizie pentru asigurarea drepturilor și soluționarea problemelor sociale ale femeilor și segmentelor vulnerabile ale populației din regiunea Transnistreană.

Universitatea de Stat din Moldova este una dintre principalele instituții de învățământ superior din Republica Moldova, care are sediul la Chișinău. Universitatea a fost fondată în 1946.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share