Olanda: o țară mică care a devenit un gigant agricol datorită tehnologiilor ultramoderne

Olanda o țară mică, a devenit un gigant agricol, datorită tehnologiilor ultramoderne

Olanda este o țară mică și dens populată. Densitatea populației este de 496 de persoane pe kilometrul pătrat. În trecut această țară nu dispunea de resurse pentru dezvoltarea agriculturii pe dimensiuni mari, dar la moment se situează pe locul doi printre cei mai mari furnizorii de alimente din lume.

Cum a reușit?

La hotarul Olandei cu Belgia se întinde un câmp de cartofi pe care lucrează un fermier pe nume Jacob van den Born. El lucrează la o combină uriașă, ce are un panou de control asemănător unuia dintr-o navă spațială.

Jacob este preocupat să urmărească doi roboți – un tractor autonom (fără șofer) ce face lucrări în câmp și o dronă ce se învârte în aer. Ambele dispozitive colectează informații privind compoziția solului, a apei și a îngrășămintelor, analizează fiecare plantă în parte. Pe un câmp obișnuit, se pot recolta aproximativ 9 tone de cartofi de pe jumătate de hectar, în timp ce pe cel îngrijit de Jacob recolta depășește 20 de tone.

Volumul producției a crescut atât de mult datorită noii politici agricole a țării – „Recoltează de două ori mai mult cu jumătate din resursele disponibile”. Aceasta a fost adoptată cu mai mult de două decenii în urmă. Începând cu anul 2000, Jacob, dar și alți fermieri au redus consumul de apă pentru irigare cu 90%. Totodată, au renunțat aproape complet la utilizarea pesticidelor în sere, iar începând cu anul 2009, fermele olandeze de creștere a păsărilor și animalelor au redus utilizarea antibioticelor cu 60%.

Sera revoluționară

Dacă să privești Olanda de la înălțimea zborului de pasăre atunci aceasta arată ca și toate celelate țări producătore de alimente: orașele, dar și terenurile agricole seamănă cu piesele dintr-un mozaic, majoritatea dintre ele sunt foarte mici, dacă e să le comparăm cu standardele agro-industriale. În principalele regiuni agricole din Olanda, toate câmpurile, serele și fabricile de creștere a porcinelor sunt situate în apropierea uzinelor, dar și a orașelor moderne cu zgârie-nori. Mai mult de jumătate din suprafața țării este utilizată pentru agricultură și horticultură.

Totodată, în câmpuri se pot vedea structuri neobișnuite care seamănă cu oglinzi gigantice. Ziua acestea strălucesc la soare, iar pe timp de noapte emit o strălucire interioară ciudată. Așa arată complexele de sere olandeze, multe dintre care au o suprafață ce depășesc 70 de hectare.

Datorită lor, țara, care este situată nu atât de departe de Cercul Arctic, a devenit lider mondial în producerea roșiilor. Olanda este, de asemenea, considerată cel mai bun furnizor de cartofi și ceapă și al doilea mare producător de legume din lume. În plus, mai mult de o treime din semințele de legume vândute pe piață provin din această țară.

Aceste realizări în domeniul agricol au fost posibile datorită Universității din Wageningen, care este considerată cea mai bună instituție de cercetare agroindustrială din lume. Universitatea reprezintă un element cheie al Valley Food, în care se dezvoltă start-up-urile agricole, tehnologice dar și exploatațiile experimentale.

Viitorul agriculturii olandeze se realizează nu prin intermediul marilor corporații, ci în mii de ferme familiale. Una dintre ele aparține familiei Dyuzhvestizhn și reprezintă un imens complex de sere, în care roșiile cultivate sunt suspendate ca vița de vie, iar rădăcinile nu cresc în sol ci sunt întinse în straturi speciale cu o compoziție din cretă și bazalit. În aceste sere se cultivă circa 15 soiuri de roșii.

Astfel, în anul 2015, un juriu internațional format din experți agroindustriali au apreciat ferma de sere a familie Djuzhvestiznov ca fiind cea mai inovativă fermă de cultivare a roșiilor din lume.

progres economic, olanda o țară mică, a devenit un gigant agricol, datorită tehnologiilor ultramoderneContinuare pe AGROBIZNES

Total
0
Shares
 
Total
0
Share