Actual

Oleg Țulea a discutat funcționarea regimului fără vize cu UE cu Comisarul Johansson

Pinterest LinkedIn Tumblr

Șeful diplomației moldovene Oleg Țulea a avut o întrevedere cu Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne. Discuția a fost centrată pe subiectul funcționării regimului fără vize în contextul restricțiilor introduse din cauza pandemiei. Oficialul moldovean a mai comunicat interlocutorului interesul autorităților de la Chișinău pentru consolidarea interacțiunii cu mecanismele de cooperare existente ale Uniunii Europene în sfera migrației și supravegherii frontierelor.

Ministrul Oleg Țulea a pledat pentru întreprinderea eforturilor comune în vederea restabilirii treptate a liberei circulații în cadrul regimului fără vize cu Uniunea Europeană, care rămâne a fi afectată de restricțiile de călătorie impuse de COVID-19. Comisarul Ylva Johansson s-a expus în favoarea unei abordări coordonate din partea UE privind ridicarea restricțiilor introduse în contextul pandemiei, bazată pe criterii obiective și în special pe evoluția situației epidemiologice din statele terțe.

Diplomatul moldovean a confirmat angajamentul ferm al autorităților pentru îndeplinirea condiționalităților asumate și recomandărilor Comisiei Europene publicate la începutul lunii iulie în cel de-al treilea Raport privind Mecanismul de suspendare a regimului fără vize.

Oleg Țulea și Ylva Johansson au discutat și despre activizarea cooperării în cadrul Parteneriatului de Mobilitate, fiind experimată speranța că lansarea, în perspectivă, a unor noi inițiative precum Pactul european privind migrație și azil va contribui la aprofundarea cooperării în sfera migrației.

loading...

Comments are closed.