Olesea Stamate, explică de ce PA și CNA nu pot fi comasate. Care este soluția ei

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Olesea Stamate, susține că Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) nu pot fuziona. Declarația a fost făcută la o emisiune de la Vocea Basarabiei, scrie Realitatea.md

„Dacă se lichidează CNA aceși ofițeri de urmărire penală și ofițeri de investigații trebuie să plece undeva ca ulterior să fie detașați la noua procuratură. Ei ipotetic ar putea trece la MAI, la vamă, la frontieră, ca ulterior să fie detașați. Salariile la CNA sunt mai bune decât la MAI. Ofițerii CNA sunt specializați pe lupta cu corupția, dar ei au experiența respectivă. Mie mi-e frică că în cazul lichidării CNA, ofițerii buni din CNA nu vor pleca la MAI. Este și un salariu mai mic, poate și din punct de vedere al imaginii și prestigiului, nu vor fi interesați să plece la MAI ca ulterior să fie detașați la PA… O soluție ar fi să decuplăm CNA de PA. CNA să continue să investigheze corupția mică și sistemică, lucrând cu procuraturile municipale, iar PA să aibă dosare doar în exercitare, pe corupția mare”, spune Stamate.

Amintim că Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție ar putea fi comasate, iar în locul lor va apărea Direcția Națională Anticorupție – o structură similară DNA-ului românesc. Despre acest lucru a vorbit anterior președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și președinta țării, Maia Sandu. În această nouă instituție ar putea activa doar procurori și ofițeri de investigații care au trecut evaluarea externă și extraordinară a integrității.

Total
0
Shares
Total
0
Share