Olesea Stamate propune măsuri legislative pentru prevenirea candidaturii membrilor partidelor neconstituționale

Astăzi, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova, Olesea Stamate, a anunțat înregistrarea unui proiect de lege cu scopul de a implementa un mecanism de prevenție ca urmare a declarării neconstituționale a unui partid politic.

În acest sens, propunerea vizează completarea Codului electoral cu o restricție în dreptul de a candida la alegeri, stipulând că nu pot fi alese persoanele care, la momentul declarării neconstituționalității unui partid politic, erau membri ai organului executiv al respectivului partid sau ocupau funcții elective sau se regăseau pe listele de candidați supleanți din partea acestuia, pentru o perioadă de 3 ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale.

Olesea Stamate consideră că este oportună și justificată legiferarea unei astfel de restricții asupra dreptului de a fi ales, în special în cazul persoanelor care dețineau funcții electorale sau erau incluse pe listele de candidați supleanți ale partidului politic declarat neconstituțional. Această măsură are ca scop prevenirea situațiilor în care cei care dețin deja mandate ar putea candida în următoarele alegeri din partea altui partid sau ca independenți, subminând astfel ideea de declarare a unui partid politic ca fiind neconstituțională în calitate de mecanism de prevenție.

Olesea Stamate, deputat:

Astăzi a fost înregistrat un proiect de lege care vine să pună în aplicare a unui mecanism de prevenție, ce rezultă din declararea neconstituțională a unui partid politic.

În acest context, am propus completarea Codului electoral cu următoarea restricție în dreptul de a candida la alegeri:

Nu pot fi alese: […] pe o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.

Am considerat că este oportună și justificată legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales, și anume în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional. În caz contrar, efectele practice ale Hotărârii Curții Constituționale s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți). Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discreditează însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție.

Total
0
Shares
Total
0
Share