Politic

Oligarhul care îi „plimbă” pe Maia Sandu și Năstase prin Europa! O investigație devastatoare despre cel care „sprijină” opoziția din Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Publicația britanică Financial Times a realizat o învestigație numită „Spioni, minciuni şi Oligarhul: pe interiorul efervescentei industrii de secrete a Londrei”. Aceasta este prima investigaţie complexă publicată în mass-media Occidentală pe marginea scandalului internaţional legat de numele controversatului bancher Mukhtar Ablyazov, numit de presa din CSI „oligarhul compromis” (опальный олигарх).

Londra, stabilă şi conservatoare, a devenit capitala „industriei secretelor”. Numeroase firme ale acestei industrii, clienţi ai cărora sunt în principal anume oligarhii din Est, şi-au stabilit sediile în Mayfair, cartierul exclusivist londonez unde aşa cum se menţionează în investigaţia Financial Times, se amestecă bogăţia şi politica. Investigația bazată pe zeci de interviuri și mii de pagini de documente ale instanțelor de judecată, e-mailuri și contracte confidențiale expune o saga în care Arcanum Global este doar o piesă, pe o tablă de șah care se întinde pe patru continente. Aceasta dezvăluie modul în care mercenarii secolului informației modelează soarta națiunilor… De la analiza acestui material vom porni şi noi propria investigaţie, împreună cu colegi de la Kiev, Bucureşti, Astana şi Moscova, care ne va ajuta să descifrăm legăturile cazului Ablyazov cu realităţile din Republica Moldova.

Deşi pierduse primele bătălii cu agenţiile de inteligenţă londoneze contractate pe milioane de dolari de BTA de la Astana, pasionatul de şah Ablyazov n-a fost înfânt şi era decis să continuie lupta. Contraofensiva oligahului a fost pe măsură. 2009, anul în care apar problemele lui Ablyazov cu justiţia din Ucraina, Kahazstan, Marea Britanie şi ulterior Rusia au coincis cu crearea Fundaţiei Open Dialog (FOD). Fundaţia a fost creată în Polonia de ucraineanca Ludmila Kozlovska, care l-a cunoscut pe Ablyazov la Kiev, încă din studenţie, în timpul „revoluţiei oranj” din 2004, finanţată de Ablyazov. Scopul creării fundaţiei, finanţate cu milioane de dolari anual de oligarh, este activitatea de lobby şi avocatură pentru finanţator în spaţiul media, societate civilă, dar şi culoarele instituţiilor politice de la Bruxelles şi alte capitale europene. FOD este o investiţie foarte inspirată a oligarhului multimiliardar.

În iulie 2016, după reţinerea la Kiev a oligarhului şi „raiderului nr.1 în CSI” Veaceslav Platon în baza demersului din Republica Moldova, pentru acţiuni identice celor comise de Ablyazov în Ucraina şi Kazhstan, care au dus la devalizarea BEM, şi Moldova a intrat în vizorul FOD. Şi din nou relevăm o tangenţă între interesul de a salva un oligarh de justiţia moldovenească, exact după speţa Ablyazov şi interesul Rusiei în războiul hibrid împotriva Ucrainei şi Moldovei. 

Astfel, ca şi în cazul lui Ablyazov, FOD încearcă să-i prezinte opiniei publice în calitate de victime ale răfuielilor politice ale guvernării de la Chişinău nu doar pe raiderul Veaceslav Platon, considerat agent al serviciilor speciale ruseşti, dar şi pe politicienii pro-ruşi Renato Usatîi, învinuit de comandarea împreună cu persoane din gruparea de la РЖД, Căile Ferate Ruse şi organizaţia criminală de la Moscova Solntsevskaia Bratva, acoperite de serviciile speciale de la Moscova, a tentativei de omor asupra bancherului rus Gherman Gorbunţov, care a avut loc la Londra în martie 2012, extremistul pro-rus Grigore Petrenko şi alţi politicieni pro-ruşi şi asistenţii acestora, vârfuri de lance ale Kremlinului în războiul hibrid de la Chişinău.

După performaţa reuşită în cazul oligarhului Ablyazov, FOD speră să reuşească să anuleze în cadrul Interpol căutarea internaţională a agentului serviciilor speciale ruseşti Renato Usatîi, care se ascunde de justiţia moldovenească la Moscova, dar şi să pună presiune internaţională pe autorităţile de la Chişinău, astfel încât agentul FSB Veaceslav Platon, supranumit „raiderul nr.1 în CSI”, să fie eliberat. 

De notat că oligarhul Veaceslav Platon, pentru eliberarea căruia luptă FOD, este cel care a organizat, alături de Ilan Shor, sub acoperirea serviciilor speciale de la Moscova, devalizarea Băncii de Economii din Moldova, după o schemă identică cele aplicate de Ablyazov la BTA, dar şi cel care a organizat în Moldova în perioada 2012-2014 celebrul Laundromat Rusesc, spălarea a 22 de miliarde de dolari din Rusia, cu implicarea serviciilor speciale ruseşti. Unul din principalii beneficiari ai Laundromatului a fost Alexey Krapivin, partener al grupului РЖД şi al lui Renato Usatîi, celălalt oligarh de la Moscova cu origini moldoveneşti, pentru care face avocatură fundaţia lui Ablyazov. Totodată, FOD pare a fi total dezinteresată de dosarul primarului de Chişinău, liberalul unionist Dorin Chirtoacă, de asemenea apreciabil ca fiind motivat politic. Simptomatic, nu?!

Ca şi în cazul Ucrainei şi Poloniei, FOD acţionează nu doar pe segmentul non-guvernamental, dar şi pe cel politic. FOD joacă la două capete, susţine atât unii politicieni din opoziţia declarat „pro-europeană”, patronată de oligarhi crescuţi în anii ’90, aşa-numita grupare Lucinschi, ca şi Ablyazov, cât şi politicieni pro-ruşi de opoziţie.

Astfel, pe lângă sprijinul acordat partidelor pro-ruse, sunt organizate „lobby trip”-uri la instituţiile europene, cum ar fi APCE şi Parlamentul European, pentru Andrei Năstase şi Maia Sandu, politicieni poziţionaţi împreună cu partidele lor în opoziţie faţă de actuala putere de la Chişinău. Faptul ar fi apreciat drept salutabil dacă ar duce la o apropiere a Moldovei de UE şi dacă nu ar putea fi motivat prin disgraţia în care a intrat guvernarea de la Chişinău în faţa Moscovei, în încercarea de a scoate Republica Moldova de pe orbita de influenţă a Rusiei. Astfel, putem înţelege că Ablyazov şi FOD încearcă să descurajeze autorităţile de la Chişinău să continuie cursul politic anti-rusesc, prin controlul exercitat de oligarhul finanţator asupra opoziţiei din Moldova.

Un nou război pentru miliarde, putere şi influenţă, pe care calul troian Bernie Madoff al stepei înearcă să-l exporte din CSI, de pe axa Moscova-Kiev-Chişinău în instanţele şi mass-media europene. Un război din care industria secretelor, companiile private Occidentale de consultanţă, cum ar fi americanii de la Frontier Solutions, contractată de oamenii raiderului Veaceslav Platon, dar şi concurenţii lor, deja scot milioane de dolari…

 

loading...

Write A Comment