OMICRON-ul COVID-lui a ajuns și în Republica Moldova, anunță autoritățile

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat rezultatele probelor expediate la Institutul de virusologie din Berlin Charité, Germania, în scopul monitorizării eficiente a circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul Republicii Moldova, prin metode de biologie moleculară și secvențiere, a anunțat Ministerul Sănătății, instituție condusă de către Ala Nemerenco, ex-consiliera președintelui Maia Sandu.

Conform rezultatelor, în toate 40 de probe expediate a fost determinat virusul SARS-CoV-2, varianta Omicron, cu diferite tipuri sublineage (BA.5.2.1; BA.5.1; BA.2.12.1; BA.5.2 și BA.2.9).

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării, în perioada iunie — iulie 2022 și expediate, cu suport Organizației Mondiale a Sănătății, în Laboratorul de referință al OMS, din Berlin. Acestea au fost confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR) și supuse pre-screeningului în cadrul Laboratorului virusologic al ANSP.

Menționăm că, la moment, în contextul crizei regionale provocate de războiul din Ucraina, au apărut dificultăți tehnice cu privire la achiziționarea reagenților necesari pentru efectuarea secvențierii în cazurile confirmate de SARS-CoV-2, în cadrul Laboratorului virusologic al ANSP. Procedura de achiziție a reagenților și consumabilelor pentru diagnosticul infecției a fost inițiată în luna februarie 2022. Până în prezent, au fost recepționate consumabile de laborator și urmează livrarea reagenților.

Recomandăm cetățenilor să se vaccineze, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19. Toate vaccinurile sunt eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului.

Totodată, îndemnăm populația să respecte măsurile de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19:

-purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale și magazine;

-respectarea distanței fizice între persoane de minim un metru;

-respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

-respectarea regulilor de igienă respiratorie;

-asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise;

-adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistenta medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share