Un nou raport al organizației guvernamentale americane Freedom House privind starea democrației în Republica Moldova scoate la iveală o serie de abuzuri comise de regimul Maiei Sandu, scrie TV6.md
În fond, este vorba despre ilegalități despre care cunoaște foarte bine societatea moldovenească, dar mai puțin cea occidentală, care îi acordă sprijin absolut guvernării de la Chișinău.
Freedom House a fost înființată în 1941 cu finanțare de la guvernul american. Este prezidată în prezent de Michael Chertoff, fostul secretar al Securității Naționale al Statelor Unite în timpul președintelui George W. Bush. Chertoff a deținut anterior și funcția de judecător de circuit al Curții de Apel a SUA pentru al treilea circuit, de procuror federal și de adjunct al procurorului general al Statelor Unite. Freedom House s-a consacrat drept „o voce clară pentru democrație și libertate în întreaga lume”, prin monitorizarea politică a problemelor legate de democrație, libertate și drepturile omului.
Raportul anual al organizației evaluează gradul de libertăți politice și libertăți civile din fiecare țară. „Freedom of the Press” și „Freedom on the Net” monitorizează cenzura, intimidarea și violența împotriva jurnaliștilor, precum și accesul publicului la informații.
În 20 mai, Freedom House a publicat raportul său anual privind Republica Moldova, care conține critici serioase la adresa guvernării Maiei Sandu în domeniile combaterii corupției, libertății presei și independenței justiției. Moldova a fost evaluată cu 36 de puncte din 100 la indicele democrației. Ca urmare, țara noastră se regăsește printre ultimele 11 țări vizate, cu un scor mai mic decât Ungaria, Bosnia și Serbia.
Raportul semnalează mai multe motive de îngrijorare în legătură cu acțiunile întreprinse de regimul Maiei Sandu în ultimul an, inclusiv lipsa de independență în procesul de numire în justiție și reprimarea violentă a protestelor opoziției.
Numiri judiciare ilegale și urmărirea opoziției politice
Freedom House nu putea să omită scandalul privind scurgerile de convorbiri de pe canalul Telegram, în noiembrie 2022, în care au fost vizați ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și alți oficiali de rang înalt. Organizația notează că aceste scurgeri au dezvăluit că numirile executive în unele instituții juridice, inclusiv în Procuratura Anticorupție, au fost, probabil, orchestrate. „Acest caz a fost urmat de o anchetă asupra scurgerilor de informații, dar nu și asupra abaterilor scoase la iveală în urma acestor scurgeri”, precizează raportul.
„În urma unui proces presupus competitiv, Veronica Drăgălin, un procuror federal american, originar din Moldova, a fost numită în iunie la conducerea Procuraturii Anticorupție, dar există dovezi că acest concurs ar fi fost orchestrat de către membri ai Guvernului. În aceeași perioadă, Alexandru Musteață – un fost reprezentant al societății civile, consilier al actualului executiv și membru al Comisiei Electorale Centrale – a fost ales la cârma Serviciului de Informații și Securitate, deși experiența sa profesională nu are nicio legătură cu domeniul securității”, semnalează Freedom House.
De asemenea, raportul amintește că, după noile numiri, agențiile anticorupție au vizat actuali și foști reprezentanți ai opoziției -Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, din partea Partidului Socialiștilor, și Ilan Șor și Marina Tauber, din partea Partidului „Șor”, care au fost rivali politici ai PAS și ai președintelui Sandu. „De fapt, au existat acuzații potrivit cărora partidul de guvernământ ar fi încercat să exercite influență politică asupra instituțiilor anticorupție, pentru a intimida opoziția”, explică Freedom House
Raportul remarcă și faptul că ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a criticat public deciziile judiciare privind investigațiile de corupție la adresa opoziției. „Astfel de declarații au stârnit îngrijorare, deoarece semănau cu încercările de a exercita presiuni politice și publice asupra instanțelor, acțiuni frecvente în perioada guvernelor precedente.