ONG-uri: UE încearcă să transforme baza de date a migranților într-un instrument de supraveghere în masă

Uniunea Europeană este acuzată că are în plan să creeze „un instrument puternic pentru supravegherea în masă” a migranților prin modificările bazei de date cu amprente digitale pentru solicitanții de azil. Reprezentanții a 31 de ONG-uri, inclusiv Amnesty International și Rețeaua Europeană Împotriva Rasismului, au cerut eurodeputaților într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului European să regândească planurile de revizuire a bazei de date EURODAC privind amprentele solicitanților de azil, scrie The Guardian, citat de Digi24.

În 2018, parlamentarii din Parlamentul European și miniștrii de interne ai UE au încheiat un acord politic pentru extinderea bazei de date, ceea ce presupunea includerea de imagini faciale, detalii privind pașaportul sau cartea de identitate, precum și amprente digitale. Potrivit noilor propuneri de revizuire a acestui acord, autoritățile europene ar putea să înceapă prelevarea amprentelor digitale și fotografierea copiilor migranți la vârsta de șase ani. Spre comparație, limita de vârstă minimă actuală este de 14 de ani.

Modificările nu au intrat încă în vigoare, deoarece proiectul de regulament a fost blocat până la încheierea unui acord privind planurile de reformare a cadrului central al legislației UE în materie de azil, regulamentul de la Dublin, care reglementează statul membru al UE responsabil de cererile de azil.

În comparație cu argumentele dure privind cotele de refugiați, care au zdruncinat UE în urma crizei migranților din 2015 și 2016, modificările propuse bazei de date EURODAC au atras prea puțină atenție.

Un acord care încalcă confidențialitatea persoanelor

Cele 31 de ONG-uri au declarat că extinderea bazei de date cu amprente digitale pentru a include imagini faciale ale solicitanților de azil a fost „intruzivă, disproporționată și invazivă pentru confidențialitatea persoanelor”.

„Oamenii aflați în mișcare merită același nivel de protecție ca oricine altcineva, iar UE nu ar trebui să profite de situația lor vulnerabilă pentru a-i supune supravegherii în masă și tratamentului nedemn”, se mai prevede în scrisoarea deschisă a ONG-urilor către Parlamentul European.

Militanții pentru dreptul la confidențialitate au criticat, totodată, propunerile privind prelevarea amprentelor digitale și fotografierea copiilor migranți.

„A lua și a păstra datelor biometrice ale copiilor în scopuri care nu au legătură cu protecția este o încălcare gravă, invazivă și nejustificată a drepturilor copilului”, au mai transmis semnatarii scrisorii, susținând în același timp că planurile UE contravin orientărilor ONU.

Argumentele reformei

Europarlamentarii au susținut că baza de date EURODAC trebuie extinsă și la preadolescenți, adică la minorii sub 14 ani, pentru a ajuta la identificarea și urmărirea copiilor dispăruți, ca parte a eforturilor de protejare a minorilor de căderea acestora în mâinile traficanților de persoane sau a contrabandiștilor.

De altfel, peste 18.000 de copii refugiați și migranți au dispărut între 2018 și 2020, potrivit proiectului de jurnalism transfrontalier Lost in Europe (pierdut în Europa).

În timp ce proiectul de acord prevede faptul că nu ar trebui să se recurgă niciodată la forță asupra minorilor pentru a se realiza fotografii sau pentru a se preleva amprente digitale, acesta permite „un grad proporțional de constrângere” ca o ultimă soluție, în cazul în care o astfel de abordare este permisă în legislația națională a unui stat membru.

Baza de date EURODAC privind amprentele solicitanților de azil a fost creată în 2000, în încercarea de a descuraja migranții să depună mai multe cereri de azil în diferite state membre ale UE. Conform legislației actuale a blocului comunitar, refugiaților li se cere de obicei să depună o cerere de azil în prima țară UE în care ajung. Acest sistem prezintă disfuncționalități, pentru că pune presiune pe sudul Europei.

Perspectivele

În ciuda acordului politic din 2018 privind baza de date, criticii acestuia consideră că există o șansă de a schimba proiectul de regulament, după ce propunerea a fost revizuită și reformulată în 2020, ca parte a unei a doua încercări mai ample de revizuire a legislației UE în domeniul migrației. În aceste condiții, reprezentanții celor 31 de organizații neguvernamentale au îndemnat membrii Comisiei de Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European să regândească regulamentul EURODAC.

„Drepturile digitale ale solicitanților de azil și ale migranților sunt sacrificate pentru a consolida Europa”, a declarat Chloe Berthélémy, consilier politic în cadrul grupului european pentru drepturi digitale, care a inițiat scrisoarea publică.

„Pachetul de legi privind migrația transformă baza de date EURODAC într-un puternic instrument de supraveghere în masă pentru a împinge înapoi, a urmări și deporta persoanele care solicită protecție internațională. Parlamentul European trebuie să inverseze această politică de încălcare a drepturilor”, a mai spus Berthélémy.

Total
0
Shares
Total
0
Share