Politică

ONG-urile afiliate PAS și Maiei Sandu sunt nemulțumite că nu au acces la informațiile de interes public și la întâlnirile din teritoriu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media solicită noii guvernări PAS să asigure transparența reală a activității instituțiilor publice și accesul nerestricționat la informația de interes public pentru jurnaliști și instituțiile mass-media. Mai mult, jurnaliștii sunt supărați că actuala putere a statului nu organizează conferințe de presă și nici nu asigură accesul liber la întâlnirile din teritoriu.

”Cerem să fie excluse practicile de până acum, când persoanele cu funcție de demnitate publică refuză să răspundă la întrebările jurnaliștilor, ministerele și agențiile ezită să organizeze conferințe de presă, la cererile de acces la informație se oferă răspunsuri întârziate sau incomplete”, cer ONG-urile de media, majoritatea fiind afiliate PAS și Maiei Sandu.

Jurnaliștii sunt supărați și pe faptul că nu au acces la întâlnirile Maiei Sandu cu primarii și alți aleși locali și funcționari publici.

”Comunicarea și transparența sunt elemente esențiale ale bunei guvernări, iar dreptul la informație și dreptul jurnaliștilor de a obține și disemina informații de interes public sunt garantate de Constituție și legislația în vigoare”, se revoltă semnatarii.

ONG-urile de media solicită Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova să implementeze reforme reale, care ar crea condiții de dezvoltare sustenabilă a jurnalismului moldovenesc pe principii democratice și europene.

”Reamintim că în sertarele comisiilor parlamentare se prăfuiesc unele proiecte de legi bune, elaborate inclusiv cu suportul Uniunii Europene și a Consiliului Europei, însă adoptarea acestora a fost blocată de vechea guvernare care a protejat grupuri de interese și proprietari de media, inclusiv din rândul politicienilor. Această abordare a încurajat utilizarea masivă a platformelor mediatice în scop de promovare politică și de distribuire a informațiilor false și a condus la distorsionarea pieței mediatice prin stimularea concurenței neloiale și a abuzului de poziții dominante”, scriu reprezentanții asociațiilor afiliate politic, fiind înaintate și un șir de solicitări.

Apelul ONG-urilor de media este semnat de către Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul „Acces-info”, Asociația Presei Electronice, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Moldova, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic și Asociația Media-Guard.

Textul integral poate fi citit pe media-azi.md

loading...

Comments are closed.