Social

ONG-urile de media condamnă acțiunile de agresare a jurnaliștilor postului TV8

Pinterest LinkedIn Tumblr

ONG-urile de media sunt îngrijorate de comportamentul neadecvat al unor angajați ai instituțiilor publice, care, sub diferite pretexte, îngrădesc accesul la informație a jurnaliștilor și recurg la acțiuni de intimidare a acestora, scrie tv8.md . 

Echipa de filmare a TV8 a fost agresată joi, 14 septembrie, la grădinița 23 din capitală de către o angajată a acesteia, iar la grădinița 81 angajații nu i-au permis să intre în instituție, pe motiv că directoarea lipsea în acel moment de la locul de lucru. Precizăm că jurnaliștii filmau un subiect despre prelungirea reparațiilor la 10 instituții preșcolare din Chișinău.

De asemenea, echipa de filmare PRIME nu a fost primită la Congresul PAS din 10 septembrie, oamenii Maiei Sandu lăsând să intre în sală doar unele surse media convenabile partidului lor. Iar anterior jurnalistul Vadim Ungureanu de la Today.md a fost agresat fizic de fratele lui Andrei Năstase (video) în cadrul unui eveniment politic organizat de Platforma DA. Acestea nu sunt unicile cazuri când reporterii au de suferit făcându-și onorabil meseria.

ONG-urile de media condamnă astfel de acțiuni și reamintesc că Legea presei permite reprezentanților mass-media să obțină şi să difuzeze informaţii, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze şi să fotografieze.

„Împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau a jurnalistului sunt sancționate de Codul penal, fiind considerate fapte socialmente periculoase”, se menționează în mesajul remis.

ONG-urile îndemnă managerii instituțiilor de stat să respecte legislația și să nu permită încălcarea drepturilor legitime pe care le au jurnaliștii în exercitarea atribuțiilor lor profesionale.

ONG-urile media semnatare:

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul „Acces-Info”
Comitetul pentru Libertatea Presei

loading...

Write A Comment