Externe

ONU face un nou apel la ajutor pentru Afganistan şi avertizează asupra riscului unei catastrofe

Pinterest LinkedIn Tumblr

Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat un apel marţi la un ajutor suplimentar de 193 de milioane de dolari pentru milioane de afgani, ceea ce ridică la 606 milioane de dolari întreaga cerere de sprijin până la finalul anului pentru această ţară răvăşită de război, relatează AFP, citată de Agerpres.

Odată cu întoarcerea la putere a talibanilor la Kabul la mijlocul lunii august, au apărut noi nevoi, subliniază Biroul de coordonare al afacerilor umanitare al ONU (OCHA).

Subiectul ar urma să fie abordat luni la o reuniune ministerială a statelor membre, la Geneva, despre ajutorul umanitar pentru Afganistan, organizată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Afganistanul, ajuns acum în mâinile talibanilor după 20 de ani de război, „se confruntă cu o catastrofă umanitară iminentă”, a atras atenţia vineri purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stéphane Dujarric, anunţând organizarea reuniunii.

OCHA îşi exprimă speranţa că ţările îşi vor asuma angajamente generale în timpul conferinţei, estimând că ajutorul de 606 milioane de dolari este necesar pentru a furniza hrană şi sprijin pentru peste 11 milioane de persoane, precum şi îngrijiri de sănătate esenţiale pentru 3,4 milioane de persoane.

Fondurile vor fi de asemenea folosite pentru a trata malnutriţia acută de care suferă peste un milion de copii şi femei, pentru operaţiuni legate de salubritate şi igienă, precum şi pentru protejarea copiilor şi a victimelor violenţei de gen.

Cea mai mare parte a ajutorului solicitat a fost cerută la sfârşitul anului trecut în cadrul unui apel la sprijin umanitar de 1,3 miliarde de dolari pentru Afganistan care rămâne puternic sub-finanţat.

Apelul la ajutor lansat marţi conţine 413 milioane de dolari reprezentând nevoi nefinanţate care figurau deja în apelul precedent, cu 193 de milioane de dolari destinate noilor nevoi şi schimbărilor în costurile de operaţiuni, conform OCHA.

Chiar înainte de revenirea talibanilor la putere, Afganistanul era extrem de dependent de ajutor, 40% din bugetul său fiind asigurat de finanţări străine.

ONU a atras atenţia asupra unei catastrofe umanitare care ameninţă 18 milioane de persoane, avertizând că alte 18 milioane ar putea fi de asemenea afectate.

loading...

Comments are closed.