ONU Moldova a cheltuit 37 milioane de dolari pentru implementarea planurilor sale în 2021

Organizația Națiunilor Unite, în 2021, a sprijinit răspunsul la COVID-19 și a promovat drepturile omului și egalitatea de gen, în pofida situației politice dificile și a dificultăților generate de pandemia de COVID-19. Entitatea a cheltuit 37 de milioane de dolari SUA pentru implementarea planurilor sale comune de lucru, care acoperă toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, se arată într-un comunicat de presă citat de IPN.

Drept rezultat al activității sale, 63% dintre indicatorii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) au fost prezentați pe baza unor date dezagregate disponibile complet sau parțial. S-a atins cota de 40% de femei în Parlament, iar o nouă clasificare a ocupațiilor va intra în vigoare în 2022 și va conține echivalente feminine pentru 80% dintre funcții. A fost elaborat Raportul național pentru evaluarea periodică universală și au fost implementate 58% dintre recomandările privind drepturile omului.

Potrivit lui Simon Springett, coordonator rezident al ONU în Moldova, 2021 a marcat al doilea an al pandemiei globale de COVID-19 – un alt an provocator pentru fiecare țară din lume, inclusiv Republica Moldova. Echipa de țară a ONU Moldova a continuat să sprijine Guvernul Republicii Moldova în răspunsul său la pandemia de COVID-19. Au fost făcute progrese bune în implementarea Cadrului de Parteneriat, cu accent pe promovarea bunăstării tuturor oamenilor din Moldova, în special a celor mai vulnerabili.

ONU a îmbunătățit capacitățile naționale și locale pentru creșterea eficienței energetice, a aplicat practicile de management durabil al resurselor naturale și integrat prioritățile de atenuare și adaptare la schimbările climatice în Planurile de dezvoltare locală. Acest lucru a sporit pregătirea Guvernului și a oamenilor de a face față provocărilor legate de schimbările climatice. În consecință, circa 20 de mii de persoane din trei raioane beneficiază de acces la energie curată și mai eficientă, în timp ce numărul raioanelor care aplică practici rezistente la climă a crescut la 26 în 2021.

Cu sprijinul tehnic și politic al ONU, cetățenii au actualmente acces și continuitate asigurată la servicii de sănătate, inclusiv servicii de sănătate esențiale, servicii de sănătate perinatală, sexuală și reproductivă și sistemul de îngrijire de urgență. Circa 1500 de persoane au beneficiat de servicii de prevenire a HIV, peste 128 de mii de tineri au primit informații complete despre sănătatea și drepturile sexuale și reproductive și comportamente sănătoase. În regiunea transnistreană a fost înființată prima instituție a mediatorilor comunitari romi.

În 2021, Organizația Națiunilor Unite în Moldova a oferit sprijin eforturilor de răspuns la și redresare după COVID-19. A îmbunătățit procesul decizional bazat pe dovezi și planificarea pentru situații de urgență și asigurat accesul la echipamente și rechizite esențiale. A sprijinit implementarea vaccinării împotriva COVID-19 și a sporit accesul la teste și calitatea acestora, testarea ajungând la 15 mii de teste pe zi.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share