ONU va contribui esențial la gestionarea crizei refugiaților în Moldova

Mecanismele de asigurare a securității alimentare în contextul crizei refugiaților din Ucraina, au fost discutate ieri, în cadrul întrevederii premierului Natalia Gavrilița cu delegația Programului Alimentar Mondial (PAM) al Organizației Națiunilor Unite care se află în aceste zile în Republica Moldova.

Natalia Gavrilița a menționat că țara noastră primește cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor și, în acest context, suportul comunității internaționale este de maximă importanță.

Astfel, în susținerea gestionării crizei refugiaților din Ucraina, în următoarea perioadă, PAM va iniția un program de livrare a trei mese pe zi pentru centrele de plasament a refugiaților. De asemenea, PAM va prelua aspectele logistice de depozitare și transportare a ajutoarelor umanitare spre primării, centre de plasament și adăposturi de urgență.

„În această situație fără precedent, mizăm pe un sprijin consistent și cât mai rapid pentru asigurarea transportării refugiaților care își doresc să ajungă în alte destinații, accesarea unor mecanisme de finanțare suplimentară, precum și continuarea asistenței umanitare, necesare pentru cetățenii străini care fug de războiul din Ucraina”, a subliniat Natalia Gavrilița.

„Suntem foarte impresionați de acțiunile desfășurate de Guvernul Republicii Moldova în contextul fluxului de refugiați din Ucraina, dar și cum a reacționat populația din Moldova și modul în care comunitățile s-au unit pentru a oferi suport ucrainenilor. Împreună cu Guvernul și Agenția ONU pentru Refugiați, vom contribui pentru a consolida procesele deja începute, dar și pentru a acorda suport familiilor care oferă adăpost refugiaților”, a declarat Robert Turner, director de cabinet al Programului Alimentar Mondial.

După întrevederea de la Guvern, delegația PAM a mers împreună cu Secretarul General al Guvernului, Dumitru Udrea, în vizită la centrul de plasament temporar pentru refugiați organizat în cadrul complexului sportiv al Academiei de Studii Economice din Moldova. Centrul are o capacitate de 120 de locuri, iar astăzi, aici se află 64 de persoane refugiate. Majoritatea acestora sunt femei cu copii și femei însărcinate. Centrul este asigurat cu spații pentru dormit, cantină, sală de sport, un centru medical și internet gratuit. La centrul medical, refugiaților li se acordă asistență medicală, dar și psihologică.

Secretarul General al Guvernului și membrii delegației au discutat cu refugiații despre condițiile de cazare și alimentare. Persoanele cazate la centru au mulțumit autorităților pentru suport.

Dumitru Udrea a menționat: „Astăzi, în toată țara, funcționează 103 astfel de centre de plasament pentru refugiați, cu o capacitate totală de peste 9.400 de locuri. Este extrem de important suportul pe care Programul Alimentar Mondial îl va acorda Guvernului pentru a asigura condiții bune de trai pentru perioada în care refugiații din Ucraina se află pe teritoriul țării noastre.”

La rândul său, delegația PAM a exprimat disponibilitatea organizației de a-și spori prezența în Republica Moldova și de a sprijini eforturile Guvernului, prin oferirea suportului tehnic și logistic necesar.

Total
0
Shares
Total
0
Share