OPEC prognozează o creștere solidă a cererii de petrol în 2024

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a menținut estimarea privind o creștere relativ solidă a cererii de petrol în 2024, apreciind că turismul și călătoriile vor susține consumul în semestrul doi al acestui an, transmite Reuters, citat de Bani.md

În raportul său lunar, OPEC a informat că se așteaptă ca pe plan global cererea de petrol să urce cu 2,25 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024 și cu 1,85 milioane bpd în 2025. Ambele previziuni sunt nemodificate față de luna trecută.

„Economia mondială a continuat să crească semnificativ în primul semestru din 2024 și estimăm că cererea de petrol va crește cu 2,3 milioane de barili pe zi (bpd) în semestrul doi al acestui an. Pe plan global, sectorul serviciilor își menține evoluția stabilă, și ne așteptăm să fie principalul contributor la dinamica creșterii economice în semestrul doi, sprijinit în principal de turism și călătorii, având un impact pozitiv asupra cererii de petrol”, apreciază organizația.

La începutul acestei luni, OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) a convenit extinderea reducerii producției de petrol în 2025 și a stabilit un calendar pentru renunțarea la unele din aceste limitări, o decizie care ar putea afecta prețurile pe termen scurt.

Acordul încheiat la Riad depășește unele așteptări ale piețelor, extinzând așa numitele reduceri „voluntare” ale statelor membre cheie, inclusiv Arabia Saudită și Rusia și în 2025.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat luni cu 2,01 dolari, ajungând la 81,63 dolari. În ultimele zile prețul țițeiului a fost în scădere, pe fondul perspectivei economice fragile din China, un consumator important, și al incertitudinilor privind ritmul reducerii dobânzilor în principalele economii mondiale.

Total
0
Shares
Total
0
Share