Opinie: 9 mai – Mărul discordiei în Republica Moldova. Ziua Victoriei sau Ziua Europei?

9 mai Mărul discordiei în Republica Moldova, Ziua Victoriei sau Ziua Europei,

Azi se fac 73 de ani de cînd ziua de 9 mai este declarată ca ziua victoriei, dar și ziua europei.. 9 mai a devenit mărul discordiei în Republica Moldova. Touși ce semnificã această zi pentru noi?

În Moldova poți auzi mai multe rãspunsuri. Unii se vor referi la Ziua Victoriei asupra fascismului, sfârșitul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, comemorarea celor cãzuți în acest rãzboi. și cred cã nu vor greși. Alții se vor referi la Ziua Europei, ce cheamã la unirea oamenilor, națiunilor, statelor europene pentru a uita  diferențele sau divergențele. Interpretări sunt multe – istoria e una. Westul – (țările europene si nu numai membrele Uniunii Europene) recunosc si ziua Victoriei dar întîietate  oferă zilei europei, deoarece nu au făcut parte din  URSS și nu sunt din tabăra învingătorilor. Iar în Est – Rusia  şi  fostele tari URSS, pentru totdeauna vor purta numele de popor-câştigător.

Și totusi propun să analizăm semnificația zile de 9 mai, din perspectiva celui mai mare atelier de formatori de opinie: din Republica Moldova: Vasile Cantarjî, Nicolai Tveatcov, Oleg Cristal, Dirk Schuebel, Igor Boțan consideră că 9 mai  este ziua Europei și ziua Victoriei: Sunt două sărbători legate una de alta. Ziua Europei nu avea sa fie fără Ziua Victoriei, iar cei care contrapun aceste două sărbători NU cunosc esența lor .Victor Gurău, Zurab Todu recunoasc doar Ziua Victoriei: ”EUROPA” nu există și țările occidentale luptau pe atunci între ele. O zi de recunoscut a Victoriei asupra Germaniei naziste şi a aliaţilor săi. 9 mai – pilonul și ideologia de bază al Uniunii Sovietice, actuala RusiaMihai Cernencu zice Ziua Europei: Europa unită este garantul nu numai a păcii și stabilității dar și al prosperității și doar Victor Ciobanu declară că nu e nici una nici alta, ci este ziua Uniunii Europene și a țărilor membre, iar a Victoriei este ziua Uniunii Sovietice.

In conformitate cu Hotărîrea Parlamentului, privind adoptarea Legii ”Cu privire la zilele de sărbătoare, zilele comemorative şi  zilele de odihnă”, data de 9 mai pentru noi este ziua Victoriei, însă nu se face legătura ca acesta reprezintă și sfirsitul războiului de pe contintentul European. Avem un Președinte ales, care poate va reuși să „consfințească” în conștiinta populației însemnătatea dublă a zilei de 9 mai. Eu sunt și mă simt cetățean european, și  sunt gata să împărtășesc sufletește ziua de 9 mai ca ziua Europei. Victoria o împărțim cu toții, pentru că popoarele europene au luptat umăr la umăr pentru a instaura pacea pe continentul european.

Dragii compatrioți, în mâinile noastre, a fiecărui din noi, și nu în ale mele sau doar ale clasei politice, stă rezolvarea acestui conflict privind dualismul zilei de 9 mai. Nu guvernul, nici alții nu vor fi cei care vă vor înfrunta! Așa cum nu putem să-l împăcăm pe Isus Cristos cu războiul, nu putem să ignorăm ca ziua de 9 mai, este și ziua Europei – și sa ne amintim ideea lui Jean Monett care spune – Noi nu coalizăm state , ci unim oameni! ”

autor: Eugen Rusu

Total
0
Shares
 
Total
0
Share