În ajunul alegerilor locale din 2015, candidatul PD-ului pentru funcția de primar al orașului Bălți, Serghei Kisiliov își construise un program electoral bazat pe foarte multe întruniri și discuții pe viu cu alegătorii bălțeni.
O tactică politică universală să mergi de la ușă la ușă și să vorbești cu fiecare om în parte despre problemele existente ale orașului. Însă nu este îndeajuns să captezi simpatia alegătorilor doar întâlnindu-te cu ei ochi în ochi – contează tare mult partea oratorică. Nu contează ce vorbești, dar felul cât de interesant vorbești.
Echipa lui Kisiliov a încercat să-i ademenească pe bălțeni cu un program electoral bazat pe ideii de „high tech” și „smart city”. Într-un fel, dacă echipa lui Kisiliov va ajunge la șefia orașului, dânșii vor încerca să implimenteze proiecte și servicii „smart” de achitare a plăților sociale și comunale, iar fiecare locuitor al orașului Bălți, în baza programului „smart city”, va avea accesul să urmărească cum se cheltuie fiecare bănuț din visteria municipiului. Îndată cu implimentarea programul „smart city” va avea loc o dezvoltare fenomenală a transparenței fiscale din oraș, iar de aici rezultă eliminarea corupției și finanțări adăugătoare pentru infrastructură, drumuri, trotuare, etc.
Fiind din orașul Bălți și aflându-mă pe două zile în oraș, am avut o ocazie să particip la una din întrunirile electorale ale lui Kisiliov din vara lui 2015.
Întrunirea a avut loc direct în curtea blocului unde locuiam. Ne-am strâns în jur de 30 de oameni. Kisiliov a vorbit vreo 20 de minute și a încercat să explice detaliat oamenilor despre importanța implimentării proiectelor „high tech” în procesul de administrare a unui oraș.
Când s-a trecut la runda întrebări și răspunsuri, oamenii prezenți la întâlnire nu s-au grăbit să-l descoase pe Kisiliov cu întrebări despre proiectul „smart city”, dar l-au asaltat cu reproșuri că partidul din care face parte vrea să închidă canalele de televiziune rusești. Este inexplicabil ce au canalele de televiziune rusești cu problemele drumurilor sparte din Bălți, dar nu încerc să mă expun critic vis-a-vis de mentalitatea celor 30 vecini pe care-i am la Bălți și care au fost prezenți la întrunirea electorală cu Kisiliov. Evident că nu a mai urmat nici o intenție de a mai dezghioca programul „high tech” de a transforma orașul Bălți într-un „oraș deștept”. Nici din partea lui Kisiliov, nici din partea electoratului.
În comparație cu Serghei Kisiliov, candidatul Usatîi nu a transpirat mult să organizeze întruniri electorale cu oamenii din Bălți. Echipa lui Usatîi a organizat în schimb concerte luxoase cu artiști emeriți aduși pe bandă rulantă din Rusia, a făcut multă zarvă cu privire la falsul pericol al integrării europene și a construit un discurs politic agresiv bazat pe ideiile „băieților duri” ai anilor 90.
Ce a urmat pe urmă probabil știți și singuri. Renato Usatîi și-a focusat atenția pentru a tulbura ordinea publică din țară, lăsând problemele din oraș pe seama ortacilor din partid. Pe urmă a fugit acolo la Moscova, unde duce o viață de lux și fără griji, bazându-se pe lozinca – „după mine și mizeria”. Ar fi fost corect de spus „după mine și potopul”, dar nu în cazul lui Usatîi.
Cine se face vinovat de terorismul politic și moral promovat de ortacii lui Renato Usatîi în orașul Bălți?
Toți sunt vinovați! Nu în zadar se spune că fiecare comunitate își merită conducătorii. Noi am dansat, cântat și aplaudat la concertele lui Usatîi, iar pe moment nu ne rămâne decât să-i suportăm politica monstruoasă și distrugătoare pe care o emană pe câmpul politic moldovenesc.
Renato Usatîi știe să-și etaleze luxul în care trăiește doar prin felul de a fi o mizerie morală și a-și împinge ortacii de partid să organizeze o pseudo-grevă a foamei, care, în esență, reprezintă un exod de prostie.
Autor: Teodor Bucătari