Opinie: Exluderea lui Cobzac din PAS trădează problemele de transparență a formațiunii

Grigore Cobzac, Maia Sandu, Andrei Năstase

Cazul lui Cobzac si centralizarea puterii in PAS:

1. In mod cert, un partid puternic are nevoie de disciplina interna. Dar o disciplina functionala depinde de o comunicare excelenta. Faptul ca organizatiile teritoriale iau decizii in mod separat de partidul-mama semnaleaza o comunicare deficienta dintre centru si regiune in interiorul PAS. Ca urmare, apar initiative locale, in regula din perspectiva legitimitatii, dar care se lovesc cap in cap cu centrala.

2. Excluderea lui Grigore Cobzac, prin notificare post-factum, scoate in evidenta anumite probleme cu transparenta. Asemenea decizii, pentru a nu provoca confuzii destructive pentru credibilitate, in randul membrilor de partid si a simpatizantilor, necesita o argumentare detaliata. Referinta la prevederile statutare, precum Art. 19-20 din Statutul PAS, intr-un comunicat de presa oficial, publicat pe retelele de socializare si pe pagina oficiala, ar fi cea mai corecta metoda. Dar PAS a decis altfel, in propriul detriment.

3. Nu este exact clar de ce nesubordonarea lui Cobzac cade neaparat sub incidenta Art. 20 p. e (excludere) – cea mai radicala masura de sanctionare. Suspendarea temporara din calitatea de membru ar aduce mai putini stricaciuni si reactii in lant, inainte de alegerile noi pentru Hancesti din 15 martie. Daca PAS vrea ca Olesea Stamate sa aiba sanse reale, atunci cazul trebuie solutionat altfel – nu prin excluderea lui Cobzac, care tehnic vorbind este un rival electoral, venit din randul locutorilor din Hancesti.

4. Desi PAS traverseaza un proces de centralizare a deciziilor, considerate importante, regiunile si organizatiile teritoriale trebuie sa conteze. Acestea nu pot fi marginalizate sau facute sa se simta inutile. PAS nu poate obtine victorii daca nu isi va extinde notorietatea in afara Chisinaului, care nici acesta nu mai este bastionul exclusiv al fortelor pro-europene.

Cazul lui Cobzac poate fi unul izolat sau, din contra, se poate extinde peste alte regiuni. Trebuie tratat ca atare – ca un precedent premijdios. Exista elite locale (ceea ce este un fenomen rar si putin studiat) care vor sa fie reprezentate in organele elective centrale. Asemenea nazuinte sprijina dezvoltarea democratiei si nicidecum nu invers, de aceea, penalizarea lor este contraproductiva.

Incapacitatea PAS de a ajunge la un compromis intern fara a folosi pedeapsa radicala are loc pe fundalul unei rivalitati sporite (demascate) cu Platforma DA si a unui interes eventual al lui Vlad Filat de a reanima PLDM.

Autor: Dionis Cenușă

Total
0
Shares
 
Total
0
Share